De Amsterdamse politie heeft gisteravond in een grote actie enkele leden van de harde kern van Ajax-supporters opgepakt. Ze worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, te handelen in drugs en geweld te hebben gepleegd. De politie verwacht de komende weken meer aanhoudingen te verrichten.

Het is voor het eerst dat een politiekorps in Nederland de harde kern van een voetbalclub zo grondig onderzoekt en aanpakt. De politie blijkt onder de operatienaam ‘Ponjaard’ al anderhalf jaar geleden een grootschalig onderzoek te zijn begonnen naar mogelijke criminele activiteiten van zeer fanatieke Ajax-supporters.

Fanatieke aanhangers van voetbalclubs hebben vooral naam gemaakt als hooligans. Justitie, bestuurders en onderzoekers vermoeden al jaren dat sommigen van hen zich ook bezighouden met andere criminele activiteiten. Tot op heden zijn er echter nooit supportersgroepen opgepakt op bijvoorbeeld verdenking van drugshandel en fraude.

Twee hoofdverdachten die gisteren zijn aangehouden, zouden tot op de tribune van de Amsterdam Arena en in het Supportershome van Ajax handelen in cocaïne en xtc. Een van hen is al eens veroordeeld voor het organiseren van rellen. Medesupporters zouden hen helpen de drugs te leveren bij klanten in de regio Amsterdam en in het Gooi.

Het gaat om leden van Vak 410, een betrekkelijk jonge supportersgroep. Een derde verdachte is gisteravond aangehouden met een tasje waarin vermoedelijk een grote hoeveelheid cocaïne zat. Het Openbaar Ministerie en de politie in Amsterdam menen dat de opgepakte Ajax-aanhangers deel uitmaken van een „organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven”, zoals dat wordt genoemd in artikel 140 van het wetboek van strafrecht. Bij het sluiten van deze krant was de politie nog bezig met huiszoekingen. De politie sloot niet uit dat dit zou leiden tot meer aanhoudingen.  

Reageren op dit bericht