Donny van de Beek en Frenkie de Jong

Haan lovend over Frenkie de Jong: “Ik vind die knul echt een openbaring”

Arie Haan, de 69-jarige ex-Ajacied, was aanwezig bij Ajax – PSV. De WK-finalist van 1974 en 1978 zag vooral Frenkie de Jong schitteren. De Ajacied speelde als een inschuivende verdediger (libero) en dat kon wel de goedkeuring wegdragen bij ‘Arie Bombarie’.

“Ik vind die knul echt een openbaring”, zegt Haan in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Ik heb echt van hem genoten tegen PSV. Nu ga je misschien lachen: hij is een betere versie van Franz Beckenbauer. En dat moeten mensen wel goed interpreteren. Wat ik vooral bedoel: hij heeft óók nog snelheid en passeert zo makkelijk. Een enorm wapen.”

De komende tegenstanders zullen zich er misschien beter op instellen? “Nee, die krijgt natuurlijk ‘een vent’ op zich. Maar dat hoeft helemaal niet uit te maken”, denkt de voormalige trainer van o.a. Anderlecht en VFB Stuttgart. “Dan komt Lasse Schöne weer vaker vrij. En als ook hij wordt vastgezet, ontstaat er daar achter weer ruimte.”

Dit systeem is wel erg aanvallend. Kan dit tegen iedere tegenstander gespeeld worden? “Met het voetballende vermogen van Ajax moet dit systeem, zeker in de Nederlandse competitie, elke week kunnen”, aldus Haan. “Het vergt extreme concentratie van de verdedigers. Maar Matthijs de Ligt en die Oostenrijker Max Wöber bevallen mij zeer.”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.