Haller voorkomt met spitsengoal dat Ajax struikelt over Fortuna

Ajax is erin geslaagd om drie punten op te halen in Sittard, maar eenvoudig ging dat niet. Fortuna verweerde zich uitstekend en mocht vooral door de slordigheid van Ajax lang hopen op een goed resultaat. De Amsterdammers lieten legio kansen onbenut, maar een eigen goal van Polter en een spitsengoal van Haller waren uiteindelijk genoeg voor drie punten.

Waar Erik Ten Hag in de bekerwedstrijd tegen AZ nog met een behoorlijk gewijzigd elftal begon, koos de oefenmeester tegen Fortuna Sittard weer voor de bekende namen. Al waren er wel enige verrassingen. Zo verloor Quincy Promes zijn plek op tien aan Zakaria Labyad. Ook achterin werd er geschoven. Perr Schuurs mocht tegen zijn oude club namelijk weer eens beginnen naast Blind. In de voorgaande twee competitieduels koos Ten Hag nog voor Jurriën Timber, die nu op de bank begon.

Zoals verwacht trok Ajax het spel direct naar zich toe, en kreeg ook kansen om de score al vroeg te openen. Zo kreeg Haller in het eerste kwartier twee enorme mogelijkheden. De Franse topaankoop werd beide keren door Tadic alleen voor het doel gezet, maar vond twee keer Yanick van Osch op zijn pad. Ook Labyad was dichtbij. De nummer tien zag zijn schot via een Fortuna verdediger net naast gaan.

Zo leek Ajax de touwtjes in handen te hebben, maar kon niet voorkomen dat ook Fortuna Sittard gevaarlijk werd. De Limburgers zochten regelmatig de aanval en waren een aantal keer dichtbij een treffer. Zo dook Lisandro Semedo op voor Onana, maar schoot vervolgens naast. In de negentiende minuut lukte het Polter wel om te scoren. Hij deed dit alleen bij een corner aan de voor hem verkeerde kant. In duel met Schuurs belandde de bal via zijn schouder achter Van Osch.

Fortuna Sittard leek vervolgens de stand al snel gelijk te trekken. Emil Hansson schoot knap raak na een vlotlopende aanval over links. De vreugde was echter van korte duur, want de vlag ging omhoog voor buitenspel. Zo bleef een treffer uit, maar Fortuna maakte wel duidelijk dat het zich niet ging ingraven. De thuisploeg kon zich vasthouden aan dit strijdplan omdat Ajax slordig omging met de geboden ruimte. Kansen waren er genoeg, maar met name Tadic en Haller hadden het vizier in de eerste helft niet op scherp.

De rekening voor al die gemiste kansen werd in de tweede helft al vroeg geserveerd. Semedo werd na eenvoudig balverlies richting Onana gestuurd. De rappe vleugelspits behield vervolgens het overzicht en gunde de niet te missen kans aan Tirpan. Een kleine tien minuten later leek Ajax alweer op voorsprong te komen, maar de VAR stak daar een stokje voor. Labyad gebruikte zijn hand om de 1-2 binnen te tikken.

De nieuwe voorsprong voor Ajax kwam er niet veel later alsnog. Terwijl Semedo een penalty claimde en op de grond bleef liggen, ging het spel gewoon verder. Fortuna verloor daardoor even de scherpte en Haller profiteerde optimaal. Op aangeven van Tagliafico gleed hij bij de eerste paal knap de 1-2 binnen. Vervolgens begon het grote wisselen. Ten Hag probeerde met de inbreng van Álvarez, Rensch en Martínez meer zekerheid in te bouwen.

Dat was nodig omdat Ajax verzuimde om afstand te nemen van Fortuna. De ruimte was er om een paar bij te maken, maar de Amsterdammers waren ongekend slordig. Zelfs met vijf tegen twee wist Ajax het duel niet te beslissen. Uiteindelijk hielden de Amsterdammer stand en moest Fortuna het met een man minder doen. Polter ging in blessuretijd hard door op Álvarez en kreeg in eerste instantie geel, maar na ingrijpen van de VAR veranderde deze kaart van kleur.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink