Marcel Keizer

Hemeltergend slecht Ajax gaat kansloos ten onder: 1-2

Keizer kiest ondanks het debacle in Den Haag voor dezelfde elf spelers. Dolberg kreeg afgelopen woensdag nog een basisplaats tegen de amateurs van Scheveningen, maar zijn plaats wordt vandaag weer overgenomen door Huntelaar.

In de openingsfase wijst niets erop dat Ajax vandaag speelt tegen een tegenstander die een grote klap te verwerken kregen in het bekertoernooi. Nee, het is Vitesse dat al vroeg in de wedstrijd het heft in handen neemt. Het eerste applausje in de ArenA klinkt als Onana zijn verdediging een scheldkanonnade bezorgt. Het loopt voor geen meter en hoewel Vitesse ook geen grote kansen kan creëren, voel je aan alles dat het binnen niet al te lange tijd misgaat. In minuut 21 is het zo ver. Aanvoerder Kashia kopt de bal uit een vrije trap bijna ongehinderd achter Onana het doel in: 0-1. In de reactie op het doelpunt is het nota bene Dijks die zijn tegenstander door de benen speelt en afgeeft op Younes. De Duitser ziet zijn schot geblokt worden. Keizer ziet al vroeg dat zijn tactiek totaal niet werkt en laat Dolberg al vroeg invallen. Het is de bedoeling dat de spits Dijks uit zijn lijden verlost, maar hij moet noodgedwongen De Ligt vervangen die na een botsing per brancard van het veld moet. Dat het ernstig is, blijkt later, want de jonge verdediger loopt een zware hersenschudding op. Ajax komt helemaal niet meer aan voetballen toe in de eerste helft, en ziet het allemaal nog erger worden wanneer de verdediging kinderlijk eenvoudig wordt uitgespeeld door Vitesse. De Arnhemmers maken er via Rashica in de blessuretijd 0-2 van… Het is één van de slechtste helften in de historie van Ajax.

Na het (pijnlijke) afscheid van Davy Klaassen in de rust, wordt het er in de tweede helft niet veel beter op. Het lukt niet om Vitesse onder druk te zetten en Dijks voorkomt maar net een derde tegentreffer. Er zijn wat wanhoopspogingen richting het doel van Pasveer, maar de keeper van Vitesse had het vermoedelijk drukker tegen de amateurs van Swift. Het heeft niet veel zin de wedstrijd verder in detail te beschrijven, want er zijn weinig woorden om het dramatische veldspel in uit te drukken. Tien minuutjes voor tijd brengt Viergever Ajax nog terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer, maar een serieus slotoffensief volgt er niet. Vitesse blijft eenvoudig overeind, zonder dat het zelf een goede wedstrijd op de mat legt. Wat een gigantisch contrast met het voorjaar en daar is zeker niet alleen Keizer voor verantwoordelijk. Het zijn de mensen die Keizer aanstelde en Bosz de laan uitstuurde, die Ajax nu niet eens meer langzaam aan het kapot maken zijn.

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Van Boekel

Scoreverloop:

0-1, Kashia (22)

0-2, Rashica (45)

1-2, Viergever (84)

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt (Dolberg/34), Viergever, Dijks; Van de Beek (geel) (Schöne/46), De Jong, Ziyech; Kluivert (Cerny/67), Huntelaar (geel), Younes.

Bank Ajax: Van Leer, Wöber, Orejuela, Eiting, Schöne, Cerny, Neres, Dolberg.

Vitesse: Pasveer; Dabo, Miazga, Kashia, Faye (geel); Serero (Ali/59), Bruns (geel), Foor; Rashica (Van der Werff/81), Matavz, Linssen (Castaignos/63) (geel).

Bank Vitesse: Tørnes, Houwen, Lelieveld, Van der Werff, Colkett, Ali, Mount, Castaignos.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.