Marcel Keizer

‘Het seizoen van Ajax draaide maar rond’

Inmiddels zit het seizoen 2017-2018 er alweer een paar weekjes op voor Ajax. Het was een teleurstellend seizoen, waarin geen prijs gepakt werd en de achterstand op PSV veel en veel te groot was. De directe van de Amsterdammers bleef ook maar dwalen en een duidelijke koers werd er sinds de Europa League finale, pas een jaar geleden, niet meer gevaren. Een korte terugblik op het seizoen.

Het seizoen begon eigenlijk al enkele weken na die befaamde Europa League finale. In de top van het bedrijf wat Ajax is verworden werd gevochten tussen de kopstukken en dat haantjesgedrag leidde tot het vertrek van de succesvolle trainer Peter Bosz, die pas een jaar in Amsterdam was en tot een knappe finaleplaats en een tweede plek achter een uitzonderlijk sterk Feyenoord kwam.

Belangrijker misschien nog wel, Ajax was Ajax weer, met aanvallend en gedurfd voetbal. Er werd veel gescoord en ondanks dat er af en toe een goaltje weggegeven werd was het publiek razend enthousiast. Bosz koos echter eieren voor zijn geld na een machtsstrijd en vertrok naar Borussia Dortmund.

Dat was het begin van het verval van Ajax. Het seizoen was als een roulettewiel dat maar bleef draaien. Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk gebeurde het tragische ongeval met Appie Nouri, dat diepe wonden sloeg in de selectie van de Amsterdamse club. Trainer Marcel Keizer, aangesteld als opvolger van de vertrokken Peter Bosz, moest alle zeilen bijzetten om de selectie weer op de been te krijgen nadat duidelijk werd dat Nouri nooit meer de oude zou worden. De kleine voetballer is nog altijd nauwelijks hersteld van de hartstilstand die hem trof tijdens het trainingskamp in Oostenrijk.

De Europese campagne van Ajax was al vrij snel voorbij. Met twee gelijke spelen werd Ajax uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League door Nice en in de play-offs voor de Europa League was Rosenborg BK te sterk. Dat bekende een seizoen zonder Europees voetbal voor Ajax, voor het eerst sinds jaren.

In de competitie werden ook al snel punten verspeeld en die klappen is Ajax gedurende het seizoen nauwelijks meer te boven gekomen. Vlak voor kerst behaalde de ploeg van trainer Marcel Keizer, die inmiddels zwaar onder druk stond, nog wel een mooie 3-0 overwinning op PSV. Toen een week later echter in de beker verloren werd van FC Twente na penalty’s moest Keizer het veld ruimen. Hij had niet de steun van het technisch hart en moest samen met assistenten Spijkerman en Dennis Bergkamp vertrekken.

Opvolger Ten Hag werd aangesteld maar kreeg in de tweede seizoenshelft het eltal ook niet voldoende aan het voetballen. Een hoop kritiek en teveel puntverlies later stond Ajax op de tweede plek, ruim achter PSV, dat in eigen huis tegen de grote concurrent de titel binnensleepte. Een seizoen als een roulettewiel, en vooral een om snel te vergeten.

Bron:
Ajaxinside

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.