Ajax Goal thuis Van de Beek, Schöne, Neres

Hoe Ajax dominant kan worden in de Eredivisie

Na een aantal speelronden te hebben gespeeld in de Eredivisie zie je dat Ajax en PSV wegtrekken bij de subtop en de rest van de eredivisie teams. De dominantie van Ajax en PSV is in het seizoen van 2018/2019 sterk aanwezig. Hoewel sommige andere voetbalteams qua punten nog redelijk kunnen volgen zie je dat op kwaliteit er toch echt een enorm verschil is. Dit verschil wordt voornamelijk gecreëerd door investeringen en het vasthouden van belangrijke spelers. Analisten en critici juichen dit fenomeen toe met als voornaamste reden dat het Nederlandse voetbal weer op de kaart wordt gezet. Hoe kan Ajax ervoor zorgen dat deze dominantie zich uitbreidt?

Hoe is de huidige voorsprong gecreëerd?

Het spel van Ajax wordt dit jaar over het algemeen door veel fans beschouwd als leuk, creatief en aanvallend. Deze trend is begonnen onder Peter Bosz, maar heeft zich zeker voortgezet onder de huidige trainer Erik ten Hag. Ook Marc Overmars lijkt zijn beleid te hebben omgegooid, waar sparen vroeger belangrijk was lijkt Ajax nu toch echt te beseffen dat er soms ook ingekocht moet worden.

Voor het seizoen begon heeft Ajax ongeveer 41 miljoen euro aan transfers besteed, dit is voor Nederlandse begrippen een enorm bedrag. Ook voor veel analisten kwam dit tot een verassing omdat Ajax bekend staat om zijn talenten. Daarnaast is ook het salarisplafond vermoedelijk verhoogd, zo krijgen de nieuwe aanwinsten van Ajax (Dusan Tadic & Daley Blind) vermoedelijk een salaris dat hoger is dan het salarisplafond uit het verleden.

Samen met de ontwikkeling van de huidige talenten van Ajax zorgt deze mix van ervaring en talent voor een sterk ontwikkeld team.

De Champions League is een schatkist

De Champions League is een toernooi waar het draait om prestige, ook zijn de beloningen die je als voetbalteam in dit toernooi kunt ontvangen totaal niet misselijk. Doordat Ajax zich heeft weten te plaatsen voor groepsfase van het toernooi heeft de club ongeacht de prestaties al 42 miljoen euro verdiend. Daarnaast kunnen zij bonussen verdienen door resultaat te behalen, de winst levert 2,7 miljoen euro extra op en een gelijkspel zo een 900 duizend euro. Mocht Ajax gaan overwinteren dan komt hier nog eens 9,5 miljoen euro bovenop.

Wanneer Ajax dit ieder jaar weet te behalen dan blijft deze dominantie in budget toenemen ten opzichte van andere clubs in de eredivisie. Niet alleen de club Ajax profiteert hiervan, maar ook aandeelhouders en mensen die wedden op Ajax.

Meer aanzien, meer budget

Mocht Ajax deze stijgende lijn weten door te trekken dan kan het zomaar zo zijn dat Ajax het FC Bayern München van Nederland wordt. Deze eventuele inkomsten kunnen er op den duur voor zorgen dat het verhoogde salarisplafond kan worden voortgezet, zo kunnen duurdere spelers aangekocht worden en spelers langer behouden blijven. Daarnaast zal een verbeterde status er ook voor zorgen dat spelers sneller naar Ajax komen, echter zal dit altijd lastig blijven wanneer de competitie niet meestijgt.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.