Hoe verdienen voetbalclubs geld?

In de zakelijke wereld van vandaag is het zeer noodzakelijk om te vragen: hoe verdienen voetbalclubs geld? Het is een bijzonder merkwaardige situatie als we kijken naar de gigantische lonen die professionele voetballers tegenwoordig hebben, terwijl clubs ook steeds hogere transferbedragen betalen om spelers over te nemen van andere teams. Eigenlijk zijn er enkele zorgvuldige processen die moeten worden gevolgd om enorme inkomsten te genereren. Rijker worden hangt af van hoe goed een club alle beschikbare opties benut. Hoeveel kan ik lenen zal Marc Overmars bijvoorbeeld niet opzoeken, maar hij zal wel gebruik maken van de onderstaande manieren om met Ajax meer inkomsten te genereren. 

Sponsors

Diverse merken willen lucratieve sponsorovereenkomsten sluiten met voetbalclubs. In ruil daarvoor maakt de club zo vaak mogelijk reclame voor het merk en krijgt vervolgens gedurende een afgesproken periode financiële steun. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige sponsoring niet-monetair kan zijn. In januari 2020 sloot Chelsea een shirtsponsorovereenkomst met het Britse telecommunicatiebedrijf Three. De deal brengt financiële voordelen met zich mee, maar zorgt ook voor een 5G-netwerk op Stamford Bridge in de nabije toekomst. Clubs mogen zoveel mogelijk sponsors hebben: shirtsponsors, sponsors van trainingsuitrustingen, sponsors van teamtransport, enz. Dit is een belangrijke manier waarop clubs geld verdienen.

Kaartverkoop

De inkomsten van de wedstrijddag komen in de vorm van geld uit de kaartverkoop bij thuiswedstrijden. Individuele fans die het stadion binnenkomen om een ​​wedstrijd te kijken, betalen een bepaalde vergoeding om een ​​wedstrijdticket te bemachtigen. Hoe meer tickets er worden verkocht, hoe hoger de omzet. Dit verklaart waarom de meeste clubs plannen maken voor stadionuitbreiding. De grootte van het stadion bepaalt immers het aantal beschikbare tickets per speeldag, al hoeft dit niet automatisch te betekenen dat alle beschikbare kaartjes daadwerkelijk verkocht worden. Het verkopen van wedstrijdtickets is alsnog een van de meest eenvoudige manieren waarop voetbalclubs geld verdienen.

Uitzendrechten

In verschillende competities over de hele wereld bieden binnen- en buitenlandse zenders op uitzendrechten. Deze uitzendrechten zijn niet goedkoop. Als het de rechten krijgt om een ​​omroeporganisatie te zijn voor een bepaalde competitie, profiteert het station enorm van het patronaat. De winst van de uitzendrechten gaat naar de clubs in de competitie. Ze delen soms op een gelijke manier zodat alle clubs evenveel geld ontvangen, maar in de Spaanse La Liga is het bijvoorbeeld niet gelijk. Real Madrid en Barcelona nemen een groot deel van het bedrag, terwijl anderen de rest een stuk minder krijgen.

Spelersverkopen

Spelersverkopen zijn veelvoorkomende en effectieve manieren waarop voetbalclubs geld verdienen. Sommige clubs in Europa zijn meesters in het optimaal benutten van spelerstransfers. Borussia Dortmund in Duitsland, AS Monaco in Frankrijk en Benfica in Portugal zijn slechts enkele vermeldingen. Ook Ajax mag natuurlijk zeker in dit rijtje genoemd worden, met name vanwege de fantastische jeugdopleiding. Bij het onderhandelen over spelerstransfers nemen sommige clubs een doorverkoopclausule op. Deze clausule garandeert dat de verkopende club wat meer geld krijgt als de speler weer verhuist naar een ander team. Andere clausules omvatten het totale aantal spelersoptredens of gescoorde doelpunten voor de nieuwe club.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.