We weten inmiddels allemaal wel dat sporten belangrijk is. Zo sport iets meer dan de helft van de Nederlanders wekelijks en probeert de overheid er zoveel mogelijk aan te doen om iedereen in beweging te krijgen. Elke bezoeker van de fitness heeft zijn/ haar eigen doelen die wel eens lastig te behalen blijken te zijn. Het is immers ook niet zo simpel om keer op keer met discipline je oefeningen te blijven doen. Structuur is daarom ook enorm belangrijk. Zo kun je samen met vrienden doelen stellen of een hulp gebruiken van een personal trainer. Zo kunnen zij jou net dat extra duwtje in je rug geven die je nodig had. Maar naast de discipline en hulp van vrienden, is een voedings- en sportschema ook erg handig.
Het maken van een sportschema
Waarom is een schema nou zo belangrijk? Kijk maar naar profsporters, bijvoorbeeld voetballers. Deze sporters houden zich dag en nacht aan een schema. Zouden ze dit niet doen, dan zou het mentaal veel te zwaar voor ze worden. Dit komt omdat ze telkens na zouden moeten denken over wat er precies gedaan moet worden. Clubs proberen het dus zo makkelijk mogelijk voor de spelers te maken, zodat ze zich kunnen focussen op het winnen van wedstrijden. Dit willen de fans die wedden op Eredivisie wedstrijden natuurlijk ook.
Door een sportschema te gebruiken weet je dus wanneer je waar aan toe bent en breng je wat structuur aan in je work-out’s. Maar voordat je een schema gaat maken is het belangrijk om eerst een (of meerdere) doel(en) te stellen. Je kan bijvoorbeeld als doel hebben; spiermassa aankomen, slanker worden of je conditie verbeteren.
Daarna ga je bepalen hoe vaak je aan je doel wilt gaan werken. Probeer hier realistisch in te zijn, het is namelijk erg lastig om vanuit niet sporten in één keer naar 5-6 keer in de week te gaan. Doe dit dus in stapjes.
Ook moet je bedenken hoe lang je je work-out’s wilt laten duren. Als je het liever wat rustiger aan doet is dit prima, maar als je wat vlotter door je oefeningen heen wilt, dan is hier ook niks mis mee. Ben echter wel alert dat als je voor spierkracht traint, lange rustpauzes tussen je oefeningen in belangrijk zijn!
Ook hoeveel herhalingen en sets je in een training stopt is afhankelijk van je doel. Kijk hierbij goed naar je eigen capaciteit en let niet te veel op wat andere doen.
Hierna kun je je trainingsschema gaan opstellen. Kies zorgvuldig welke oefeningen er in je training komen te zitten. Zorg dat je schema in balans is en probeer elke spiergroep te trainen. Het is leuk om niet steeds dezelfde oefeningen te doen, maar om een beetje te variëren.
Een bijpassend voedingsschema
Naast dat een trainingsschema ontzettend belangrijk is, is een (gezond) voedingsschema net zo belangrijk. Per doel bestaan er ook weer andere voedingsschema’s. Je kan namelijk kiezen om meer calorieën te eten dan nodig, of net wat minder. Let op dat een voedingsschema niet alles is. Afvallen kan alleen als je meer verbrand dan dat je binnenkrijgt, sporten en voeding gaan dus hand in hand. Let bij een voedingsschema voornamelijk op de benodigde calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten. Zorg dat je wel gevarieerd blijft eten, anders kan dit namelijk ook je training beïnvloeden.