Ideale mix tussen Ajax en politie

Geschreven door Dominique van Loo – Uitgave: 08 november 2013 10:08 – Bron: Ajax.nl

Ajax trok deze zomer in de persoon van Claudia van den Heiligenberg een ervaren voetbalster aan die gezegend is met haar leven. Helemaal nu zij als een van de laatste een topsportcontract bij de politie mag uitdienen. “Anderen moeten puzzelen met hun tijd. Ik niet.”

Halverwege het gesprek merkt de linksbuiten op dat ze in een luxepositie verkeert. Luxe, omdat zij haar dagelijkse werk onder ideale omstandigheden kan combineren met haar hobby: voetballen. Spelen voor Ajax mag dan lijken op een dienstbetrekking, toch is het strikt genomen nog altijd een hobby. Zij, en het meerendeel van de speelsters, is genoodzaakt om ernaast nog te werken. Maar hoe doe je dat wanneer je vrijwel elke middag op het trainigsveld staat? “In mijn geval met een topsportcontract”, antwoordt Van den Heiligenberg, die het vanavond opneemt tegen de vrouwen van FC Utrecht.

“Van de 36 uur die ik op papier werk, mag ik de helft aan mijn sport besteden. Daardoor kan ik elke middag trainen en vrij nemen op de wedstrijddag. Op een wedstrijddag werk ik niet in de ochtend. Ik wil op zo’n dag rustig naar de wedstrijd kunnen toeleven.”

“Vergeleken met studerende teamgenoten kan ik blij zijn. Zij moeten soms puzzelen met hun tijd, ik niet. Dat geeft veel rust. Ik heb wel geluk gehad want tegenwoordig werkt de politie niet meer met topsportcontracten. Ik ben een van de laatste die nog zo’n contract heeft gekregen. Wanneer ik over enkele jaren klaar ben met voetballen, kan ik als het goed is gewoon 36 uur werken. Voor het zwarte gat ben ik niet bang.”

De kwaliteiten van de 28-jarige speelster: snelheid, balbeheersing en creativiteit, aangevuld met een vleugje impusiviteit. Dat laatste zou een tijd geleden een hoge dosis zijn geweest, toen die impulsiviteit grensde aan onstuimigheid. Maar dat kenmerk is langzaam minder geworden sinds de aanvalster bij het Nederlands elftal als linksachter wordt opgesteld. “Ik ben veel rustiger aan de bal geworden. Alsof ik op die plek heb geleerd om het overzicht te bewaren. Het onstuimige is ervan af.”

Gevraagd naar de prestaties van de Ajax Vrouwen stelt Van den Heiligenberg dat ze nog te wisselvallig zijn. “We hebben enkele keren onnodig verloren en niet altijd laten zien wat we kunnen. De winst op PEC Zwolle (7-0) uitgezonderd. Toen hebben we echt laten zien dat we een ploeg met potentie hebben. Ik beoordeel mijn eigen spel als redelijk. Bijna iedere wedstrijd heb ik gescoord of gaf ik een assist. Dat is waarvoor ik op het veld sta, dus daar beoordeel ik mijn eigen spel op.”

De wedstrijd Ajax – FC Utrecht begint vanavond om 19:30 uur en wordt gespeeld op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.