In stijl naar 36e kampioenschap! Ajax – Heerenveen 5-0!

Na de ontsnapping van afgelopen zondag kon Ajax eindelijk het kampioenschap pakken. Met nog twee duels te gaan hebben de Amsterdammers een voorsprong van vier punten op PSV. Bij winst op Heerenveen in de eigen Johan Cruijff Arena zou Ajax zich voor de zesendertigste keer Nederlands landskampioen mogen noemen.

Ajax startte deze keer met Berghuis in de basis. Daardoor moest Brobbey op de bank plaatsnemen. Mazroui was weer helemaal fit en stond in zijn laatste thuiswedstrijd (ipv Rensch) als rechtsback gepositioneerd. Dat waren de twee enige wijzigingen in de basis in vergelijking met de uitwedstrijd tegen AZ Alkmaar. Om 20.00 uur werd er onder leiding van scheidsrechter Lindhout afgetrapt. De goede sfeer zat er direct in. Hopelijk blijft dit voor alle Ajacieden zo tot ver na het laatste fluitsignaal.

Het eerste kwartier ging zonder echte kansen voorbij. Behalve een schotje van Berghuis was er nog niet veel te beleven. Ook bij PSV – NEC was het nog 0-0, dus veel zorgen waren er nog niet. Maar in de 19e minuut was het toch 1-0! Na een goede rush van Mazroui werd de bal voorgetrokken, via via, Tadic gaf het laatste tikje,  kwam de bal bij de linksback Tagliafico die knap de 1-0 binnenschoof vanuit een moeilijke hoek! Ajax op kampioenskoers!

Ajax bleef daarna ook aandringen. Ajax was eigenlijk heer en meester tegen de Friese ploeg. En dat leverde in de 32e minuut een schitterende goal op; Taylor en Timber gingen een combinatie aan en de laatste gaf voor, Haller miste de bal, maar Berghuis niet: 2-0! Vijf minuten later was het zelfs 3-0! Tadic stak Berghuis weg en die werd gevloerd in het strafschopgebied. Haller zette de penalty om in een voorsprong van drie goals! Dit was tevens de ruststand.

Ajax begon zonder wisselingen en in de 48e minuut kreeg Berghuis de uitgelezen kans op zijn tweede doelpunt, maar de aanvaller schoot te gehaast over. Ajax hield makkelijk stand en Ten Hag besloot in de 57e minuut om enkele spelers te wisselen. De vertrekkende Mazroui kreeg een ovationeel applaus. De Marokkaan vertrekt transfervrij naar Bayern. Rensch was zijn vervanger. Ook Haller werd gewisseld, Brobbey was zijn vervanger.

Ajax leek het allemaal wel te geloven en waarom niet…de titel is binnen. In de 68e minuut werd Kudus ook nog wat speeltijd gegund, Klaassen kon naar de kant. Ondertussen werd er ook bij de tegenstander flink gewisseld. Onder andere ex-Ajacied Siem de Jong kwam in het veld. Verder werd er al flink gefeest op de tribunes. Er werd veel gezongen en vuurwerk afgestoken. Invaller Kudus schoot een kwartier voor tijd nog prachtig op de lat.

Ook Tadic en Taylor gingen naar de kant. Daramy en Regeer kwamen erin. Daramy schoot goed in na een mooie pass van Regeer, de doelman redde nog, maar Brobbey tikte in de 84e minuut de 4-0 binnen. Er volgde zelfs nog een Ajax-goal. In de laatste minuut werd een corner afgeslagen, Daramy bracht de bal weer in de zestien en Alvarez tikte binnen: 5-0! Toch een mooi slot. Op naar de huldiging en feest. Gefeliciteerd, Ajacieden!!

Aanvang: 20.00 – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

1-0, Tagliafico (19)

2-0, Berghuis (32)

3-0, Haller (38, p.)

4-0, Brobbey (86)

5-0, Alvarez (90)

Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Rensch/57), Timber, Blind, Tagliafico; Álvarez, Taylor (Regeer/82), Berghuis, Klaassen (Kudus/68); Haller (Brobbey/57), Tadić (Daramy/82).

Wissels Ajax: Gorter, Tyton, Rensch, Brobbey, Kudus, Ihattaren, Daramy, Llansana, Regeer, Salah-Edinne.

sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Dresevic, Van Beek, Woudenberg; Kaib, Tahiri (El Hajj/81), Haye (Madsen/ 74); Halilovic (De Jong/74), Van Hooijdonk (Musaba/46), Sarr (v.d.Heide/74).

Wissels sc Heerenveen: Mous, Bekkema, Akujobi, Van Ottele, Nunumete, Zaal, Madsen, De Jong, Stevanovic, Al Hajj, Van der Heide, Musaba.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.