Indrukwekkend Ajax walst over Dortmund en kan knock-outfase ruiken

Ajax heeft fantastische zaken gedaan met het oog op overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers versloegen de belangrijkste concurrent in groep C, Borussia Dortmund, met ruime cijfers (4-0). De Duitsers kwam naar Amsterdam om Ajax op de proef te stellen, maar wisten geen vuist te maken tegen de dominante thuisploeg.

Vooraf werd er vooral gespeculeerd over wie er op de 10 positie zou gaan starten. Nu iedereen fit is, valt er genoeg te kiezen voor Erik ten Hag. Uiteindelijk werd het besluit genomen om vast te houden aan de mannen die zoveel indruk hadden gemaakt in de voorgaande CL-duels. Dit betekende dat Davy Klaassen genoegen moest nemen met een plek op de bank. Steven Berghuis keerde terug op het middenveld en de teruggekeerde Antony startte vanaf rechts.

Ongelukkige Reus helpt Ajax aan voorsprong

Deze keuze leverde al binnen tien minuten bijna de eerste goal op. Antony miste echter op aangeven van Berghuis. Niet veel later was het bijna alsnog 1-0, maar ditmaal stuitte Daley Blind op doelman Gregor Kobel. De kansen kwamen niet uit de lucht vallen. Ajax hield de touwtjes stevig in handen en maakte indruk met het vertoonde spel.

Toch kwam de openingstreffer enigszins gelukkig tot stand. Een vrije trap van Dusan Tadic werd van richting veranderd en verdween zo tegen de touwen. Marco Reus was de pechvogel die de goal op zijn naam kreeg. Omdat Dortmund eigenlijk altijd scoort, leek Ajax geen genoegen te willen nemen met een minimale voorsprong. De Amsterdammers hielden de druk erop en de beloning van deze aanvalsdrift liet niet lang op zich wachten.

Haaland niet opgewassen tegen Pasveer

In de 25ste minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. De mee opgekomen Daley Blind werd op rand zestien bediend door Sébastien Haller en knalde de bal met grote precisie achter Kobel. Ajax mocht het zichzelf volgens aanrekenen dat het niet verder uitliep. Meerdere mogelijkheden leverden geen goal op, en even moest Ajax zelfs vrezen voor een tegentreffer. Uiteraard was het Haaland die de kans kreeg, maar de spits in vorm werd gestuit door Remko Pasveer.

Ook vlak na de rust hield Pasveer de Amsterdammers op de been. Opnieuw wist hij op indrukwekkende wijze Haaland van het scoren te houden. Ajax nam deze waarschuwing ter harte en ging op zoek naar een volgende treffer. Deze werd in de 57ste minuut gevonden door Antony. De Braziliaan trok naar binnen en legde de bal eenvoudig in de lange hoek.

Ajax met één been in Knock-outfase Champions League

Met 3-0 leek de buit binnen, zeker toen Pasveer opnieuw Haaland van scoren wist te houden. Om aan alle onzekerheid een einde te maken, wist Ajax er ook nog 4-0 van te maken. Na een belangrijke rol bij twee eerdere treffers kwam Haller ook zelf op het scorebord. De Fransman klopte Emre Can in de lucht en kopte alweer zijn zesde Champions League-treffer van het seizoen binnen.

Met deze overtuigende overwinning zet Ajax een enorme stap richting overwintering in de Champions League. Een goed resultaat over twee weken in Dortmund kan al genoeg zijn om de knock-outfase definitief te bereiken. Daar zal Erik ten Hag echter nog niet mee bezig zijn. Eerste gaat het vizier op komende zondag voor de topper tegen PSV.

Bron:
RTL 7

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink