Interview: Bonevacia wil slagen bij Ajax

Op 8 oktober 1991 werd in Lelystad een jongen geboren. Een jongen die, wat later bleek, veel talent bleek te bezitten als het op voetbal aankwam. Roly Bonevacia vertelt tegenover Ajaxinside.nl zijn verhaal over zijn carrière tot nog toe. Want hoewel de verdedigende middenvelder nu voor NAC uitkomt, is hij nog altijd Ajacied. “Mijn doel voor de komende jaren is om bij Ajax terug te keren en daar proberen te slagen”, spreekt hij zijn korte termijn ambitie uit.

Bonevacia begon op al op jonge leeftijd aan de sport waarmee hij nu zijn brood verdiend. “Ik begon met voetballen, omdat ik voorheen een heel stil jongetje was die altijd binnen zat. Mijn ouders vonden dat ik meer de deur uit moest en een sport beoefenen”, legt hij zijn eerste stap richting het voetbal uit. De keuze voor de sport was voor hem niet moeilijk. “Ik was al wel redelijk getalenteerd. Dat kreeg ik mee van me opa die vroeger ook profvoetballer was”, vertelt hij. “Hij heeft mij van kleins af aan leren voetballen en ik had er wel gevoel voor.”

De talentvolle jonge jongen uit Lelystad besloot te willen gaan spelen voor een club. “Ik ben mijn voetbalcarrière begonnen bij VV Reiger Boys in Heerhugowaard en ben daar op negenjarige leeftijd gescout door Ajax.” Daarmee belandde Bonevacia al vroeg in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Iets wat hij als zeer positief heeft ervaren. “Als een echte school eigenlijk”, blikt hij terug op de opleiding. “Je leerde vrijwel alles van normen en waarden, en ook van culturen. Maar het belangrijkste wat je daar leerde was voetballen. Ik denk dat alle jongens die de jeugdopleiding van Ajax hebben meegemaakt goede bagage met zich meebrengen”, stelt hij overtuigend.

De Nederlander speelt zelf op het middenveld en heeft tijdens zijn jeugd, en nu nog steeds, twee grote voorbeelden. “Seedorf en Zidane”, glundert hij. “Beide spelers bezitten alles wat een voetballer moet hebben. De één is jammer genoeg gestopt, maar de rust die deze spelers uitstralen is fantastisch”, legt hij zijn enthousiasme uit. Waar Seedorf en Zidane hun sporen ruimschoots hebben verdiend, moet de échte doorbraak van Bonevacia nog komen. Hij kent ook zijn mindere kwaliteiten. “Ik moet nog beter worden in aanvallend en verdedigend koppen.” En enigszins lachend erachteraan. “En scoren!”

In Amsterdam maakte Bonevacia op 14 augustus 2010 zijn debuut in het eerste elftal. “In één woord; fantastisch! Ik kreeg van het publiek een warm welkomstapplaus, dat vond ik erg mooi.” Bij Ajax kon de middenvelder afgelopen zomer echter nog niet rekenen op veel speelminuten. Daarom koos hij voor een verhuur aan NAC Breda waarvoor tot nog toe negen competitiewedstrijden in actie kwam. Bonevacia is tevreden over de keuze voor zijn verhuur. “Het bevalt goed”, vertelt de verhuurde Ajacied. “Het is een mooie club met een mooi publiek.” NAC voetbalt in de middenmoot van de Eredivisie, iets wat anders voetballen is dan bij Ajax. “Het meeste wat ik tot nog toe heb geleerd, is het mentale aspect”, aldus de middenvelder over zijn verhuurperiode.

Zoals vele jeugdspelers is ook de talentvolle Bonevacia gedurende zijn jeugdopleiding wel eens benaderd door grote clubs uit het buitenland. “Het is natuurlijk verleidelijk om te gaan door de grote bedragen, maar ik vind het niet erg om nog bij Ajax onder contract te staan. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. Ik ben ook gebleven omdat ik bijvoorbeeld nog naar school moest”, vertelt hij. “Ik ben bijvoorbeeld ook wel benaderd door Arsenal. Dat is ook zeker een van de clubs waar ik later heel graag voor zou willen spelen”, verklapt de Ajacied. “Maar eerst wil ik terugkeren bij Ajax en daar proberen te slagen. Dan hoop ik over een jaar of vijf bij een hele mooie buitenlandse club te spelen.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.