Invaller Brobbey helpt worstelend Ajax langs Willem II

Lange tijd leek het erop dat Ajax opnieuw averij zou gaan oplopen tegen Willem II, maar dankzij invaller Brian Brobbey bleven de drie punten toch in Amsterdam. Het veelbesproken talent kwam in de slotfase bij 1-1 in het veld en schoot bij zijn eerste balcontact direct raak. Enkele minuten later bediende hij ook nog Tadic die er 3-1 van maakte.

Ajax begon het duel tegen Willem II met in iedere linie een wijziging. Waar Perr Schuurs, Zakaria Labyad en Dusan Tadic tegen Fortuna Sittard nog een basisplaats hadden, moest dit drietal nu genoegen nemen met een plek op de bank. Vanaf daar zagen zij hoe Jurriën Timber, Edson Álvarez en Quincy Promes in basis mochten beginnen tegen de Tilburgers.

Van de drie nieuwkomers viel Álvarez het meest op in de openingsfase. De middenvelder maakte een sterke indruk door ballen te veroveren en counter mogelijkheden onschadelijk te maken. Dat was ook nodig, want Willem II was niet naar Amsterdam gekomen om achterover te hangen. De Tilburgers stonden goed en Ajax was niet in staat om zich erdoorheen te voetballen.

Ajax had dan ook enige fortuin nodig om tot de eerste grote kans te komen. Haller veranderde het schot van Blind van richting waardoor deze op de onderkant van de lat belandde. De bal bleef hierdoor liggen voor Davy Klaassen en Timber, maar ze liepen elkaar in de weg waardoor geen van beiden de score kon openen. Aan de andere kant was oud-Ajacied Ché Nunnely het dichtste bij een goal, maar schoot vanuit kansrijke positie voorlangs.

Door het gebrek aan kansen voelde Ten Hag zich genoodzaakt om in te grijpen. Promes bleef achter in de kleedkamer en Tadic moest Ajax een aanvallende impuls gaan geven. Zijn aanwezigheid bleek al voldoende, want lang had Ajax in de tweede helft niet nodig om de score te openen. Haller en Álvarez wonnen beiden hun kopduel in de zestien van Willem II waardoor Klaassen in balbezit kon komen. De middenvelder controleerde en rondde fraai af met een omhaal.

Ajax hield de druk er vervolgens flink op in de hoop het duel snel te beslissen. Net als in de voorgaande wedstrijden slaagde Ajax daar niet in en kreeg het opnieuw de deksel op de neus. Uit het niets gooide Willem II er een schitterende combinatie uit waardoor Pavlidis oog in oog kwam met Onana. De clubtopscorer twijfelde geen moment en schoot overtuigend de gelijkmaker binnen.

Zo moest Ajax weer opnieuw beginnen, maar dan met minder tijd op de klok. Ten Hag bracht daarom ook Schuurs, Neres Martínez en Brobbey binnen de lijnen. Die laatste keuze bleek een meesterzet, want bij zijn eerste balcontact was het meteen raak. De talentvolle spits schoot de voorzet van Tadic fraai binnen. Niet veel later waren de rollen omgedraaid en zorgde Tadic op aangeven van Brobbey voor de 3-1 en de beslissing.

Zo ging het opnieuw niet gemakkelijk, maar wint Ajax wel weer en wordt er optimaal geprofiteerde van de schutterende concurrentie. Ajax is daardoor hard op weg om, zonder te imponeren, januari uitstekend door te komen. Zondag wacht de laatste horde: AZ.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink