Invaller Haller schiet sterk gewijzigd Ajax voorbij Besiktas en naar groepswinst

Ajax heeft zich verzekerd van de eerste plek in groep C. De Amsterdammers wonnen op bezoek bij Besiktas, maar makkelijk ging het niet. Door de vele wijzigingen had Ajax de nodige moeite om in de wedstrijd te komen. Uiteindelijk bleek invaller Haller de ontbrekende schakel. Met twee goals maakte hij de openingstreffer van Ghezzal ongedaan.

Omdat Ajax al zeker was van overwintering in de Champions League had Erik ten Hag de ruimte om het één en andere te wijzigen. Zo kregen Jurrien Timber, Daley Blind, Antony en Sébastien Haller rust. Edson Álvarez ontbrak vanwege een schorsing. De meest opvallende wijziging bevond zich tussen de palen. Andre Onana keerde, na bijna een een jaar van afwezigheid, terug in het doel van Ajax.

Valse start voor Mazraoui

Naast Onana kregen ook Nicolas Tagliafico, Davy Klaassen, Perr Schuurs, Mohamed Daramy en David Neres een kans om zich in de kijker te spelen. De laatste drie genoemde spelers deden dat direct in de openingsfase, maar geen van hen wist zijn poging tussen de palen te krijgen. Aan de andere kant nam Valentin Rosier het doel van Ajax onder vuur. Ook hij schoot rakelings naast.

Rachid Ghezzal kreeg de bal wel langs de goede kant van de paal. De Algerijn knalde vanaf elf meter de 1-0 voor Besiktas binnen. De penalty werd gegeven nadat Noussair Mazraoui de bal ongelukkig op zijn arm had gekregen. Scheidsrechter Irfan Peljto zag het in eerste instantie niet, maar werd nagenoeg direct naar de kant geroepen door de VAR. Daar had hij niet lang nog om te zien dat het inderdaad een strafschop was.

Na de openingstreffer halverwege de eerste helft kwam het duel wat meer tot leven. Ajax nam wat meer risico in de aanval en Besiktas loerde op de counter. Dit resulteerde in kansen over en weer. De grootste was er voor Dusan Tadic, maar de vervanger van Haller faalde oog in oog met Mert Günok. Aan de andere kant voorkwam Andre Onana dat de Turkse voorsprong werd uitgebreid. Tot twee keer keer toe was hij Cyle Larin knap de baas.

Haller helpt Ajax naar groepswinst

Het matige spel was voor Ten Hag genoeg reden om in te grijpen tijdens de rust. De ongelukkig spelende Daramy werd vervangen door Haller, waardoor Tadic weer op de flank kwam. Een omzetting die al na tien minuten resultaat opleverde. Dankzij een geweldige steekpass van Martínez kon Tadic zo op Günok af. De captain was echter niet zelfzuchtig en liet Haller alweer zijn achtste Champions League treffer van het seizoen maken.

Een klein kwartier later zorgde hetzelfde trio ook voor de 1-2. Martínez verlengde de voorzet van Tadic waardoor de bal voor de voeten kwam van Haller. De Ivoriaan moet je dit soort buitenkansjes momenteel niet geven en komt zo op gelijke hoogte met Robert Lewandowski. In het restant van de wedstrijd liet Ajax een aantal kansen op 1-3 onbenut, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Zo wint Ajax voor de vijfde keer op rij in de Champions League en is het zeker van groepswinst.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink