Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden

1458823150

Johan Cruijff is donderdag overleden aan de gevolgen van longkanker. Eén van ’s werelds beste voetballers aller tijden is 68 jaar geworden. Hij overleed in Barcelona in het bijzijn van zijn familie. Cruijff kreeg afgelopen jaar te horen dat er longkanker is geconstateerd. Aanvankelijk was hij positief over het herstel, maar de afgelopen weken was het vooral stil rondom zijn herstel.

Cruijff maakte als voetballer onder andere furore bij Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal. Met Ajax won hij drie keer de Europa Cup I en werd ook acht keer landskampioen. El Salvador kwam 48 keer uit voor Oranje waarin hij 33 doelpunten wist te maken. In zijn gehele clubcarrière als speler speelde Cruijff 704 officiële duels en scoorde 395 goals.

De afgelopen jaren kwam Cruijff vooral in het nieuws in het kader van de fluwelen revolutie. Hij nam het voortouw om Ajax terug naar de Europese top te leiden door onder andere de jeugdopleiding intensief te verbeteren en meer oud-voetballers de staf en het bestuur op te nemen. Een paar maanden geleden trok hij zijn handen van Ajax af als adviseur toen Wim Jonk werd ontslagen.

Cruijff stond verder bekend als iemand van aansprekende quotes. Ter herinnering een aantal memorabele uitspraken van Johan Cruijff:

– “Mensen moeten harder gaan rijden, dan zijn ze sneller van de weg, dus zijn er minder files.”
– “Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”
– “Je moet de bal hebben om te schieten, en schieten om te scoren, maar dat is logisch.”
– “We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.”
– “Winnen doe je met z’n allen.”
– “Elk nadeel heeft zijn voordeel.”
– “Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite me te vergissen.”
– “Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan en ik ervoor.”

De redactie van Ajaxinside.nl wenst alle vrienden, familieleden en andere betrokkenen veel sterkte met het dit grote verlies. R.I.P.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.