Kasper Dolberg

John Bosman: “Daar kan Dolberg van leren”

Ajax heeft acht wedstrijden achter de rug, maar spits Kasper Dolberg heeft nog niet één keer het net weten te vinden. De Deense Ajacied heeft zelfs nog niet een assist achter zijn naam. John Bosman, jeugdtrainer bij Ajax en een voormalige topspits, heeft advies voor de 19-jarige international.

“Ik heb het zelf ook vaak genoeg meegemaakt dat ik een paar wedstrijden op rij niet scoorde. Dat is niet fijn voor een spits, want je wordt uiteindelijk op het aantal doelpunten beoordeeld”, zegt Bosman in gesprek met de NOS. “Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

“Want je gaat toch twijfelen. Op een gegeven moment ga je zelfs nadenken tijdens een kans. En dat moet je dus niet doen. Als spits moet je op je intuïtie vertrouwen. Daarom hielp het mij in zo’n geval om op de training lekker op afwerken te trainen. Om het goede gevoel terug te krijgen”, aldus Bosman, die tussen 1983 en 1988 bij Ajax tot 77 doelpunten in 123 competitiewedstrijden kwam.

Klaas-Jan Huntelaar, de concurrent van Dolberg, heeft zijn ervaring mee. De nu 34-jarige spits ligt niet wakker van een gemiste kans. “Die blijft altijd koel als-ie een kans heeft gemist. Hij weet dat er altijd een volgende kans komt en denkt: dan ga ik die wel maken. Daar kan Dolberg van leren.”

Volgens Bosman kunnen Dolberg en Huntelaar best ook samenspelen. Bosman vormde in de jaren ’80 vaak een combinatie met Marco Van Basten: Bossie en Bassie. “Dat werkte erg fijn. We waren bliksemafleiders van elkaar. De ene keer scoorde Marco er drie en de andere keer maakte ik er twee. Het zou mooi zijn als Klaas-Jan en Kasper net zo’n duo kunnen vormen. En vorige week heeft Huntelaar twee keer gescoord, dus nu is Dolberg aan de beurt…”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.