Supporters Fans Ajax

Jol kijkt terug op Ajax – Dinamo Kiev 2010: “Dat was de gouden pot”

Ajax staat morgen tegenover Dinamo Kiev. Beide clubs strijden om een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Acht jaar geleden waren de topclubs ook met elkaar in gevecht in de CL play-offs. De Amsterdamse club behaalde een 1-1 gelijkspel in Kiev en in Amsterdam werd een 2-1 zege behaald. De toenmalige trainer Martin Jol kan zich die wedstrijd nog goed herinneren.

“Vergis je niet. Dat was de gouden pot, hè. Ajax had zich via deze weg al heel wat jaartjes niet gekwalificeerd. Maar de voorbereiding was natuurlijk dramatisch”, vertelt Jol tegenover het Algemeen Dagblad. “Met het WK in Zuid-Afrika net achter de rug. Oranje had nota bene de finale gespeeld. De een had zijn tanden verloren (Demy de Zeeuw, red.), de ander was nog met vakantie. Maar toen ze terugkwamen stelde ik ze gewoon op, ook Suárez. Hij maakte twee goals tegen PAOK Saloniki, uit en thuis.”

Dinamo Kiev had toen een sterk team. “En meteen hoorde je het al: Kiev, zij bereiken altijd de Champions League. ‘Heb ik weer’, dacht ik toen. Een team met grote namen. Yarmolenko, Eremenko en natuurlijk Shevchenko. Die kende ik nog van Chelsea, toen ik trainer was van the Spurs. Een fenomeen, hoor. Die liep in zijn laatste jaren daar ineens gek te doen.”

Jol kan zich nog veel herinneren van die mooie dag in 2010. “In de ArenA hing een gigantische sfeer. Al die vlaggetjes”, denkt hij terug. “Je moest er niet aan denken dat het toen niet zou lukken, maar het lukte wel. Kiev maakte vlak voor tijd de aansluitingstreffer, waardoor het nog even heel spannend werd. Maar wát een ontlading. Natuurlijk, het was geen prijs, maar het was feest op de tribune.”

De inmiddels 62-jarige trainer ziet het Ajax van vandaag wel een goede kans maken. “Ik weet niet of Kiev net zo sterk is als destijds, maar het is wel een club die zich normaal gesproken kwalificeert voor de Champions League. Toch geef ik Ajax nu meer kans. De club heeft goede aankopen gedaan. Ik zeg 70 procent tegen 30 dat ze doorkomen.”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.