Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 10 december 2009 15:48 – Bron: De Telegraaf

De tijd van dure spelers kopen is voorbij, aldus algemeen directeur Rik van den Boog en financieel directeur Jeroen Slop in de Rinus Michels-zaal van de Amsterdam ArenA tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. “Er was sprake van teruginvesteren van de verkoopgelden om versneld de top te halen. Het was de vrijheid van de trainer dat geld te besteden. Dat had Marco van Basten ook contractueel laten vastleggen en was een weloverwogen besluit”, zei Van den Boog.

Trainer Martin Jol was kritisch over de aankopen van de voorgaande Ajax-trainer, Marco van Basten. Overigens zonder zijn naam te noemen. “Ik mocht geen 35 miljoen investeren. Dat was wel makkelijk geweest. Maar ik ben begonnen met dezelfde spelers als twee jaar geleden, minus Klaas-Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen. Van de zes spelers (Oleguer, Dario Cvitanich, Evander Sno, Rob Wielaert, Miralem Sulejmani en Ismail Aissati, red.) die vorig jaar zijn gekocht, staan er vijf niet in de basis. Dat is geen onwil van mijn kant – zoals je in Engeland wel eens ziet als een nieuwe trainer het overneemt – maar ook zonder mij hadden die jongens het moeilijk om zich aan te passen.” Jol zag hierbij Eyong Enoh over het hoofd, die ook door Van Basten werd aangetrokken.

Jol reageerde koeltjes op een vraag van een aandeelhouder over het matige spel van Ajax tegen FC Utrecht. “Ik miste het enthousiasme dat de Duitsers (Bayern München, red.) eergisteren wel hadden. Waar ligt dat aan?”, vroeg de kritische volger. “Dat is heel relatief dat ze nu zo goed speelden”, pareerde Jol. “Wij staan er met Ajax negen van de tien keer wél en geven één keer niet thuis. En dan is Bayern een topclub. Aan het begin van het seizoen was ik er gezien de mogelijkheden bang voor, dat het bij ons minder zou gaan dan nu en ik de kop van Jut zou worden. (…) Ik stelde de keeper weer op, die vorig jaar niet alles speelde, heb de verdediging neergezet en ben blij met de komst van Demy de Zeeuw. Het gaat goed, al zijn we nog niet zo sterk dat we iedere club verslaan. Zeker uit niet.”  

Van Basten heeft het helemaal niet slecht gedaan. Alleen iets teveel betaald voor Sulejmani, maar die gaat nog wel komen. Oleguer is ook een prima verdediger, en Enoh een uitstekende middenvelder. En Aissati is goed maar net iets te licht voor internationaal geweld.

Probleem is gewoon dat Van Basten meer verwachtte aan zelfverantwoordelijkheid bij de spelers. Daar heeft hij zich op verkeken.

Verder heeft Van Basten het prima neergezet bij Oranje en had hij enorm veel pech tegen Portugal en de omstandigheden met Bouhlarouz zaten tegen bij de wedstrijd tegen Rusland, waar overigens de rode kaart gewoon had moeten blijven staan.

Kritiek op Van Basten is enigzins terecht, maar Van Basten is gewoon een goede coach die het helemaal gaat maken straks bij Milan.

Als iemand het slecht heeft gedaan dan is het Adriaanse wel. Ik wens AZ veel succes met hem…
 
[Bewerkt door _ajacied_ op 11-12-2009 om 19:10]

Reageren op dit bericht