Wim Jonk en Marc Overmars

Jonk: “Mooi dat zichtbaar wordt dat de visie Cruijff werkt”

Wim Jonk is volgend seizoen de hoofdtrainer van FC Volendam. Tussen 2008 en eind 2015 was Jonk werkzaam bij Ajax. De eerste drie jaar als individuele techniektrainer. Daarna was de voormalige topvoetballer de hoofd jeugdopleiding bij de Amsterdamse club. De successen van Ajax vervullen hem met trots en hij kijkt met weemoed terug op zijn tijd met Cruijff.

“We hadden posters met de tekst “Wij leiden Champions League-winnaars op”. Zo keken wij naar de opleiding”, zegt Jonk in gesprek met De Telegraaf. De jeugd moest sneller naar een topniveau toe. “Op die manier zou Ajax – met een bepaalde speelwijze, wat slimmigheid en goed aankoopbeleid – weer kunnen aanhaken bij de top van Europa. We werden voor gek verklaard, maar dít stond in het Plan Cruijff. En lees maar eens een paar columns van Johan uit De Telegraaf terug. Als je geen geld hebt, moet je slim zijn. Dat klinkt heel logisch, maar we moesten anders gaan denken dan de rest.”

Jonk wil nog een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen. Volgens bepaalde media zoals De Volkskrant en Trouw waren Cruijff en Jonk tegen aankopen. Niets van waar. “Nee! Maar wel tegen dertien in een dozijn aankopen”, zegt Jonk. “Nu pluk je de vruchten van het beleid. Ik ben alleen maar blij. Woensdag (vandaag, red.) zit ik hopelijk weer te genieten voor de tv. Iedereen heeft het over Ajax. Het is geweldig om de ontwikkeling van die gasten te zien.”

Cruijff zei in 2013 dat Ajax binnen zes jaar de Champions League zou kunnen winnen. Iets dat nog altijd mogelijk is. “Het zou wel voor een dubbel gevoel zorgen, want Johan is niet leuk vertrokken. Maar bovenal vind ik het mooi dat zichtbaar wordt dat de visie Cruijff werkt en dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren”, zo besluit Jonk die tussen 1988 en 1993 het landskampioenschap, de beker en de Europa League wist te winnen met Ajax.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.