Justin Kluivert en Davy Klaassen

Klaassen, Dolberg en Ziyech blinken uit in statistieken

Het seizoen zit er bijna op. Met nog één hele belangrijke wedstrijd op het programma, de Europa League finale tegen Manchester United, blikken wij alvast terug op het seizoen 2016/17. We hebben de statistieken bekeken van alle officiële wedstrijden van het seizoen. Dat houdt in: Eredivisie, KNVB Beker, voorronde Champions League en de Europa League. We analyseren topscorers en assists, maar ook wissels en gegeven kaarten.

Topscorers
Kasper Dolberg is de absolute topscorer van het seizoen. De Deen maakte maar liefst 23 doelpunten in 47 officiële duels. Hij wordt daarbij gevolgd door Davy Klaassen die als middenvelder tot 20 goals kwam in 49 officiële wedstrijden, een prachtige statistiek. Bertrand Traoré (13 goals), Hakim Ziyech (10 goals) en Lasse Schöne (9 goals) maken de top-5 in de topscorerslijst compleet.

Assists
Ziyech is met afstand de koning van de assist dit seizoen. De aanvallende middenvelder gaf 19 assists in 41 wedstrijden. In totaal is hij dus 29 keer bij een doelpunt betrokken geweest. Opvallend: Amin Younes is met 13 assists tweede op de lijst. Klaassen gaf 12 assists en is dus bij 32 goals betrokken geweest. Dolberg (8), Traoré (6) en Schöne (5) maken de top-5 compleet.

Wedstrijden
Klaassen speelde de meeste wedstrijden dit seizoen. De aanvoerder speelde 49 officiële duels. Peter Bosz deed daarna het meest een beroep op Younes en Dolberg. Beide aanvallers kwamen 47 keer in actie. Ook op André Onana (45) en Davinson Sánchez (44) werd vaak een beroep gedaan door de hoofdtrainer van Ajax. Deyovaiso Zeefuik en Carel Eiting kwamen slechts één keer in actie.

Wissels
Bosz liet dit seizoen Mateo Cassierra de meeste keren invallen. De Colombiaanse spits kwam 21 keer binnen de lijnen vanaf de bank van de in totaal 29 wedstrijden die hij speelde. Ook Donny van de Beek was geliefd om in te vallen, hij kwam tot 19 invalbeurten. Opvallend is dat Bosz vooral aanvallers wisselde: Younes en Traoré werden het vaakst naar de kant gehaald, maar liefst 19 keer. Maar ook Dolberg werd 16 keer gewisseld.

Kaarten
Aanvoerder Klaassen kreeg de meeste gele kaarten van het seizoen. Hij kreeg 12 keer de gele prent te zien. Joël Veltman werd 11 keer bestraft met geel. Opvallend is dat Ajax geen enkele directe rode kaart heeft ontvangen. Wel was het voor Veltman en Nick Viergever twee keer raak met een dubbele gele kaart. Ook Ziyech en Kenny Tete zaten een wedstrijd schorsing uit na een dubbele gele kaart.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.