Klaassen: ‘Overlijden Cruijff doet pijn, ook bij mij’

1454858342

Davy Klaassen blikt een kleine week na het overlijden van Johan Cruijff terug op een aantal hectische dagen. “Het overlijden van Johan Cruijff doet pijn, ook bij mij”, schrijft hij op de clubsite van Ajax. “Ik was donderdag, toen het nieuws bekend werd, bij het Nederlands elftal. We hadden getraind en toen ik op mijn telefoon keek, las ik het overal. Het viel bij iedereen rauw op zijn dak. Ik las laatst ook die quote waarin Cruijff zei met 2-0 voor te staan bij rust. Dat deed niet vermoeden dat het zo slecht met hem ging.”

Klaassen heeft de eer gehad om Cruijff twee keer te ontmoeten, waaronder een hele speciale ontmoeting. “De eerste keer was bij de Copa Amsterdam, waar hij de prijsuitreiking deed. Toen heb ik hem niet echt gesproken, misschien heel kort. Dat was de tweede keer wel anders. Ik was toen achttien of negentien. Op voorspraak van Johan ging ik naar Barcelona om me daar te laten behandelen aan een blessure. Hij is toen mee geweest naar de kliniek en we hebben daarna nog ergens wat gegeten. We hebben toen over het spelletje en over Ajax gesproken. Heel bijzonder. Dan merk je hoe ontzettend veel verstand van voetbal hij had.”

De aanvoerder van Ajax is zich bewust van hetgeen Cruijff heeft betekend, zowel op voetbal- als maatschappelijk vlak. “Johan Cruijff heeft het Nederlandse voetbal op de kaart gezet. Ik heb hem natuurlijk als speler niet meegemaakt, maar wel veel beelden gezien. Als je mij vraagt wat me te binnen schiet als ik aan Cruijff denk, noem ik dat lobje tegen Haarlem. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. En natuurlijk ook die wedstrijd tegen FC Twente waarin hij naast Beenhakker op de bank ging zetten. Dat zei veel over hoe hij was. Hij deed het niet voor zichzelf, maar om te helpen.”

Dat laatste zal Klaassen altijd bij blijven. “De motivatie om anderen te helpen, heeft Cruijff altijd gehad. Ook buiten het voetbal was hij heel actief, onder meer met zijn Foundation. Maatschappelijk was hij heel betrokken. Ik vind het ontzettend knap hoe hij dat heeft gedaan. Hij was een voorbeeld voor iedereen. Cruijff was vernieuwend, ook als trainer al. Hij deed het net even wat anders dan de meeste anderen in die tijd. Hopelijk kunnen we Cruijff aan het einde van het seizoen eren met de landstitel.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.