Kleine zege voor Ajax tegen FC Groningen

Geschreven door Dennis de Bruin – Uitgave: 04 december 2016 18:43 – Bron: Ajaxinside

Het was geen wedstrijd die het publiek nooit meer zal vergeten, maar Ajax won vanmiddag wel met 2-0 van FC Groningen. In de eigen Amsterdam ArenA maakten verdediger Davinson Sánchez en middenvelder Hakim Ziyech het verschil. Door de overwinning staat Ajax weer op gelijke hoogte met Feyenoord, dat eerder op zondag met 6-1 won van Sparta.

1443082431

Ajax en Groningen maakten er een leuk eerste kwartier van in Amsterdam. Middenvelder Jenssen schoot al na twee minuten gevaarlijk op doel. Onana kon met de vingertoppen redden op de inzet van de Deen. Ajax drukte de bezoekers daarna achteruit en dat leverde een aantal corners uit. Na negen minuten leidde dat tot de openingsgoal. Eerst vuurde Schöne een prachtige volley af op het Groningse doel en redde doelman Padt. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Sánchez raak.

Uitgerekend de Colombiaan, die zichtbaar geëmotioneerd was bij de minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd. De hele voetbalwereld stond dit weekend stil bij de vliegramp in Colombia, waar een groot gedeelte van het Braziliaanse team van Chapocoense om het leven kwam.

Niet lang na de openingsgoal was Vaclav Cerny dicht bij de 2-0. De jonge Tsjech schoot in het zijnet. Groningen deelde plaagstootjes uit via counters, maar echt gevaarlijk werd het niet. Dolberg was dat wel, met een knap schot. Na een half uur spelen mocht Groningen van geluk spreken dat scheidsrechter Gözübüyük slechts geel gaf aan Juninho Bacuna. De harde tackle van de middenvelder had misschien wel rood op moeten leveren.

Ziyech kon gelukkig gewoon verder en Ajax probeerde het vooral van afstand. Dat leverde voor rust geen goals meer op. Aan het begin van de tweede helft verraste Yoel van Nieff bijna Andre Onana. De linksback schoot een vrije trap van grote afstand op de paal. Onana had duidelijk niet gerekend op een schot op doel, maar voorkwam met zijn vingertoppen dat de bal er in vloog. Even later had Younes de 2-0 op zijn schoen. De Duitser scoorde nog niet in de Eredivisie dit seizoen. Deze keer trof hij de lat.

Na een uur maakte Anwar El Ghazi zijn rentree in Ajax 1 na een schorsing van een maand. Hij verving de matig spelende Cerny. De invaller zorgde voor gevaar en dat leverde uiteindelijk een penalty op na een lichte overtreding van Rusnak. Ziyech wist wel raad met het buitenkansje: 2-0. Niet lang daarna kreeg Ajax nog een strafschop, toen Reijnen te nadrukkelijk Viergever vasthield bij een corner. Weer stond Ziyech achter de bal, maar deze keer schoot hij recht op doelman Padt.

In de slotfase was Groningen nog een aantal keer gevaarlijk, maar faalde het in de afronding. Ook Ajax kreeg nog kansen via El Ghazi en Dolberg, maar het bleef bij 2-0.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (73. Dijks); Schöne, Ziyech, Van de Beek; Cerny (60. El Ghazi), Dolberg, Younes (90. Nouri).
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.