Knappe uitzege Ajax bij Vitesse

Geschreven door Dennis de Bruin – Uitgave: 25 oktober 2015 16:28 – Bron: Ajaxinside

Ajax heeft zondagmiddag een belangrijke zege geboekt in de Eredivisie. Op bezoek bij Vitesse won de koploper met 1-3. De laatste drie uitwedstrijden bij Vitesse werden niet gewonnen en dus moest daar vandaag verandering in komen. De Amsterdammers leken echter wederom op weg naar een nederlaag, toen Qazaishvili de thuisploeg na rust op 1-0 zette. Maar Ajax toonde karakter en wist de achterstand in de laatste twintig minuten om te buigen in een overtuigende 1-3 zege.

1389121921

De ploeg van Frank de Boer trad in Arnhem aan zonder de zieke Anwar El Ghazi. In zijn plaats speelde Daley Sinkgraven. Daarnaast mocht Amin Younes startten. De Duitser hield Lasse Schöne op de bank. Aanvankelijk had Ajax grote moeite met Vitesse. De nummer 5 op de ranglijst zette Ajax direct vast en kreeg via Denis Oliynik de eerste kans van de wedstrijd. Jasper Cillessen onderscheidde zich met een uitstekende redding. Ajax was duidelijk zoekende met het nieuwe trio voorin, Younes-Fischer-Sinkgraven.

In de 14e minuut was er een mooi eerbetoon aan Johan Cruijff, die kampt met longkanker. Heel het stadion ging staan en applaudisseerde een minuut lang voor de legendarische nummer 14. Na een klein half uur meldde Ajax zich voor het eerst en kreeg het via Riechedly Bazoer een dot van een kans. De middenvelder had eigenlijk raak moeten schieten op aangeven van Amin Younes, maar verzuimde zijn ploeg op voorsprong te zetten. De bezoekers kregen vanaf dat moment meer grip op de wedstrijd.

Na rust hield Ajax die grip vast, ondanks het uitvallen van Davy Klaassen. De aanvoerder was voor rust met zijn hoofd in botsing gekomen met Guram Kashia en kwam na de pauze niet meer terug. Voor hem kwam Lasse Schöne in het veld en verhuisde Daley Sinkgraven naar het middenveld. Ondanks de controle die Ajax had, kwam Vitesse op voorsprong. Valeri Qazaishvili schoot van buiten het strafschopgebied, waarna zijn schot via Joël Veltman en de paal binnenviel: 1-0.

Vlak na de goal kwam Vitesse goed weg, toen middenvelder Marvelous Nakamba tot twee keer toe een overtreding maakte, terwijl hij al geel had. Na een uur spelen werd hij gewisseld, om te voorkomen dat Vitesse alsnog met 10 man zou komen te staan. Twintig minuten voor tijd was daar ineens Viktor Fischer die Ajax op gelijke hoogte bracht: 1-1. De Deen was alert nadat Veltman een vrije trap van Schöne op de paal had geschoten.

Nauwelijks twee minuten later was het alweer raak voor de Amsterdammers. Riechedly Bazoer kreeg de bal op rechts, speelt ‘m over verdediger Van der Werff heen en tikt onder doelman Room door: 1-2. Een hele sterke actie van de jonge middenvelder, die daarmee goud waard was voor Ajax. Binnen de kortste keren was de achterstand omgebogen in een voorsprong. En die voorsprong gaf Ajax niet meer weg. Op aangeven van debutant Sam Hendriks maakte Lasse Schöne er vlak voor tijd zelfs 1-3 van. Ajax blijft dus zeker nog een week koploper in de Eredivsie.

Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Gudelj, Klaassen (c) (46. Schöne); Sinkgraven (81. Hendriks), Fischer (81. Van der Hoorn), Younes.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.