Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 08 mei 2010 10:27 – Bron: Algemeen Dagblad

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelt een vooronderzoek in naar het gedrag van Ajax-verdediger Jan Vertonghen na afloop van het KNVB Bekerfinale-duel, dat met 1-4 gewonnen werd door de Amsterdammers. Ajax won de beker en werd diezelfde avond nog gehuldigd in de Amsterdam ArenA, waar Vertonghen voor een kleine 20.000 fans de microfoon pakte en zong: “Het zijn maar kut-kakkerlakken, kut-kakkerlakken”. De Belgische verdediger heeft hiervoor al spijt betuigd, maar de KNVB stelt toch een onderzoek in.

“Ik heb me laten meeslepen door mijn emoties, dat had ik niet moeten doen”, verklaarde Vertonghen schuldbewust op de website van de Amsterdammers. Algemeen directeur van Ajax, Rik van den Boog, voerde vrijdag al een gesprek met de Belg. “Temeer omdat Ajax en Feyenoord afgelopen tijd zo druk bezig zijn geweest met het laten afnemen van de te hoog opgelopen spanning tussen de supporters. Ik heb een stevig gesprek met hem gevoerd en hij was het roerend met mij eens.”

Een woordvoerster van de KNVB had al een oordeel klaar: “Het is duidelijk dat dit niet bepaald een toonbeeld van sportiviteit en respect is.” Vertonghen heeft tot maandag 17.00 uur de tijd om een verklaring af te leggen bij de aanklager.  

Reageren op dit bericht