Leegloop bij Ajax doet sportgokkers twijfelen

Met het vertrek van topvoetballer Hakim Ziyech naar Chelsea krijgen de supporters van Ajax het stilaan benauwd. De ene na de andere topper wordt weggekocht door clubs als Barcelona en Juventus. Het wordt zo wel heel moeilijk om het succes van vorig seizoen te evenaren. Bij Unibet, dat sportweddenschappen organiseert, verwacht men dat de supporters bij de start van het nieuwe seizoen de kat uit de boom zullen kijken vooraleer weer volop in te zetten op de vernieuwde ploeg. Coach Erik ten Hag is er gerust in: “We hebben opnieuw een sterke selectie”, reageert hij.

Het uitstekende resultaat van Ajax heeft een vervelend staartje gekregen. De spelers zijn zo geliefd geworden dat topploegen als Chelsea, Barcelona en Juventus de Nederlandse voetbalsterren komen wegplukken. Er is veel vraag naar onze jongens. Het voorbije seizoen verkocht Ajax Frenkie de Jong aan Barcelona en Matthijs de Ligt aan Juventus en nog niet zo lang geleden vertrok Joel Veltman naar Brighton en Hove Albion en Sven Botman naar Lille. Verwacht wordt dat ook Andre Onana, Nicolas Tagliafico en Donny van de Beek Ajax zullen verlaten. Deze transfers leveren Ajax een aardige duit op maar het vertrek van Hakim Ziyech baart coach ten Hag toch kopzorgen.

Lat hoger blijven leggen

Ziyech was een van de sleutelfiguren die Ajax tot in de halve finale van de Champions League bracht. “Als je de spelers verliest die het spel bepalen dan verandert de speelstijl. De specifieke talenten van deze spelers vallen weg”, aldus coach ten Hag. Toch wil dat niet zeggen dat ten Hag verwacht nu op een lager niveau te zullen spelen. “Integendeel. Je moet elk seizoen de lat hoger proberen te leggen. Het is de uitdaging meer te halen uit de spelers die blijven”, klinkt het strijdvaardig.

Het is maar de vraag of de fans ook geloven dat Ajax een nog beter niveau zal bereiken met nieuwe spelers. Een goede barometer om het vertrouwen van de fans te meten, is de inzet op Ajax bij sportweddenschappen. Unibet is bekend voor voetbal bets op lokale en internationale competities. “Wij verwachten dat fans eerder een afwachtende houding zullen aannemen”, aldus een analist van Unibet. “De nieuwe jongens en de nieuwe speelstijl waarover ten Hag spreekt zullen resultaten moeten opleveren. Als Ajax bij de start van het seizoen enkele punten pakt en bewijst dat de vernieuwde ploeg sterk staat, zal het vertrouwen bij de supporters snel groeien en zullen ze weer inzetten op hun favoriete club.”

Inzet Antony nog te vroeg

“We hebben een sterke selectie met twee spelers op elke positie”, is ten Hag overtuigd van het hernieuwde succes van Ajax. “Behalve op linksachter ontbreken we nog talent.” Om de leegte daar op te vullen, lonkt Ajax naar andere ploegen al is het niet uitgesloten dat deze plaats door iemand intern wordt ingevuld. Een optie is de Braziliaanse Antony Matheus dos Santos in te zetten. Ajax kocht de twintiger van Sao Paulo voor 15 miljoen euro. Maar ten Hag is niet overtuigd. “Antony begint pas bij een nieuwe ploeg, in een nieuwe taal en een vreemd land. Hij heeft tijd nodig om zich aan te passen.”

Het vertrouwen in de coach is groot. Als Erik ten Hag erin slaagt om Ajax naar een nog hoger niveau te tillen, is zijn carrière verzekerd. Voor de supporters is het uitkijken naar een spannende start van het nieuwe voetbalseizoen.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.