Matthijs de Ligt

De Ligt: “Deze selectie is op dit moment gewoon minder dan vorig seizoen”

Matthijs de Ligt maakt met Ajax tot nu toe een stroef seizoen door. De 18-jarige verdediger ziet dat de Amsterdamse ploeg met Davy Klaassen (nu Everton) en Davinson Sánchez (nu Tottenham) twee sterkhouders mist. De Ajacied zelf misschien nog wel het meest. En zij zijn niet de enige spelers. Ook de bankzitters van vorig seizoen waren belangrijk, volgens het talent.

“Neem Davy Klaassen. Donny van de Beek is een geweldige speler, die hem zeker goed gaat opvolgen, alleen kun je niet van hem verlangen dat dit van de ene op de andere dag even plaatsvindt”, zegt De Ligt in gesprek met Voetbal International. “Davy was een aanjager op allerlei vlakken, in het druk zetten speelde hij bijvoorbeeld ook een heel belangrijke rol.”

Ook de inbreng van Bertrand Traoré (huurling van Chelsea, thans Olympique Lyon) wordt gemist door De Ligt: “Traoré werd nog weleens bekritiseerd, maar daarmee werd zijn waarde voor ons onderschat. Verdedigers schoten vaak in paniek als hij de dribbel inzette. En met Kenny Tete en Jaïro Riedewald hadden we spelers die niet altijd in de basis stonden, maar wel gelijkwaardig waren aan de verdedigers die wel speelden. Het gaf de kracht van de bank aan.”

Het meeste mist De Ligt zijn verdedigende kompaan Davinson Sánchez. “Dat merk ik persoonlijk het meest, omdat ik met hem het centrale duo vormde”, vindt de international. “Hij kon heel kort op een spits zitten, ik meer een situatie lezen en inschatten waar wat nodig was. Die combinatie zorgde voor een goede samenwerking. Dat is door zijn vertrek verdwenen. Daardoor is het in de eerste maanden als ploeg, individueel en per linie, zoeken naar de juiste afstemming. Je hoopt dat zoiets heel snel gebeurt, maar dat is niet vanzelfsprekend. Deze selectie is op dit moment gewoon minder dan vorig seizoen”, zo besluit De Ligt.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.