Rasmus Lindgren hoopt dit seizoen blessures en wisselvalligheid achter zich te laten. Het vorige seizoen noemt hij zelfs zijn slechtste seizoen ooit. “Ik wil het vorig seizoen zo snel mogelijk van me afspelen”, aldus Lindgren. “Het was mijn slechtste seizoen als profvoetballer. De eerste helft van de competitie ging nog wel, maar in december raakte ik geblesseerd aan mijn rechterenkel. Er zaten wat botfragmenten los in het gewricht. Ik kon niet schieten en geen lange pass geven.”

Lindgren stelde een operatie op verzoek van Marco van Basten uit. “De trainer heeft me gevraagd een operatie uit te stellen tot na het seizoen en dat heb ik gedaan. Maar ik kon niet voluit trainen, vanwege de pijn. Ik raakte mijn basisplaats kwijt en als ik speelde, miste ik het zelfvertrouwen. Ik ben een voetballer die ritme nodig heeft. Aan dat ritme heeft het me ontbroken.”

“Van Basten heeft me uiteindelijk niet meer opgesteld, maar hij was daar wel eerlijk in. Hij zei: ‘er staat een ander op jouw positie en die speelt goed.’ Mijn relatie met Van Basten was goed, ondanks het feit dat ik van basisspeler bankzitter werd en uiteindelijk van aanvoerder tot tribuneklant degradeerde. Ik vind hem een goede trainer. Geen perfecte trainer, maar die bestaat ook niet.”

Of Ajax er dit seizoen in slaagt om stabieler te spelen weet Lidngren nog niet. “Ik was wisselvallig, zoals heel Ajax wisselvallig was. En ik moet eerlijk zijn: veel is er nog niet veranderd aan de selectie, dus die wisselvalligheid kan er ook nu nog zijn. Misschien dat deze trainer (Martin Jol, red.) er een oplossing voor heeft. Feit is dat we een jonge selectie hebben die ervan overtuigd moet raken dat we zelf heel veel in handen hebben. Als iedereen beseft dat we het met elkaar moeten doen, dat iedereen zijn taak moet uitvoeren, dan zal blijken dat we genoeg kwaliteit hebben om wedstrijden te winnen. Zoals vorig seizoen in de Europese wedstrijden, inderdaad.”

Vorig seizoen was Ajax geen eenheid en stond er geen team op het veld. “Sommige jongens vinden het moeilijk een ander te corrigeren”, vervolgt Lindgren. “Sommige jongens hebben er moeite mee gecorrigeerd te worden. Dat heeft met leeftijd te maken, met een bepaalde trots ook. Om iets aan te nemen van een ander, of openlijk te erkennen dat je een fout hebt gemaakt, daarvoor moet je je trots soms inslikken.”

“De één is meer teamspeler dan de ander. Maar je moet dat niet verwarren met onwil. Neem Luis Suarez: hij wil zijn taak best uitvoeren, hij is een winnaar. Iemand die álles doet om de tweestrijd in zijn voordeel te beslissen. Maar hij is een aanvaller en soms vergeet hij gewoon om te schakelen na een mislukte actie.”

“Luis is de enige topspeler in de selectie. Ik bedoel: de enige die nu al het niveau van de Europese top aankan. Daarnaast hebben we veel potentie: jongens die de Europese top zouden kunnen halen. Ik wil mijn broek best vuil maken voor een voetballer als Suarez. Ik vind het ook een goede zaak dat Jol hem heeft aangewezen als aanvoerder.”

Lindgren hoopt op een goed seizoen waarin hij fit blijft en Ajax kampioen wordt. “Ik heb nog niet met de trainer gesproken. Mijn eerste indrukken van Jol zijn positief. En dat Ajax nu Demy de Zeeuw wil halen, vind ik niet vreemd. Hij is een goede middenvelder. Ik richt me op mijn eigen prestaties. Het is het enige dat ik zelf kan beïnvloeden. Ik wil fit blijven, een basisplaats veroveren en kampioen worden.”  

Reageren op dit bericht