Supporters Fans Ajax

Luque kon naar Feyenoord, maar “voor ieder kind uit Barcelona is Ajax een magische club”

Albert Luque werd geen doorslaand succes bij Ajax. In een seizoen speelde de Spanjaard zestien competitiewedstrijden voor de Amsterdamse club en scoorde daarin vier goals. Bij het ene seizoen (2007/08) bleef het. De vandaag 40 jaar geworden Luque had de keus tussen Ajax, PSV en Feyenoord. Het jeugdproduct van Barcelona koos uiteraard voor de eerste club.

“Omdat het voor mij de grootste club van Nederland is”, zei Luque toentertijd tegen Voetbal International. “De historie spreekt voor zich. De manier van spelen spreekt mij erg aan, ik heb het voetbal van Ajax altijd geweldig gevonden.” Ook zijn vader is een fan van de club van Cruijff. “Wat ook een belangrijke rol heeft gespeeld, is het feit dat mijn vader Rafael niet alleen supporter van Barcelona is, maar ook altijd iets met Ajax heeft gehad. Dat komt natuurlijk door Johan Cruijff, zijn grote held. Mijn vader is dan ook ontzettend trots dat ik nu speel voor Ajax, de club waar Cruijff groot is geworden.”

Tot Luque zijn grote teleurstelling zag de nieuwe trainer van het seizoen 2008/09, Marco van Basten, het niet zitten in de aanvaller. “Het was een situatie die ik niet eerder in mijn loopbaan had meegemaakt. Iemand die bij grote clubs heeft gevoetbald, Spaans international is geweest, laat je toch niet met de beloftes meetrainen? Juist Van Basten zou zich dat toch moeten kunnen voorstellen. Ik ben gaan trainen, heb zelfs nog een oefenduel met Ajax 2 gespeeld. Vreemd is wel dat Van Basten bij onze eerste ontmoeting zei wél plannen met mij te hebben. Vijftien dagen later was hij van mening veranderd en kon ik vertrekken. Als ik bij Ajax had mogen blijven, ben ik ervan overtuigd dat ik minimaal vijftien keer zou hebben gescoord”, aldus Luque.

Luque krijgt nog weleens vragen waarom het bij Ajax niet is gelukt. “Het is puur een kwestie van vertrouwen. Zonder vertrouwen van een trainer heeft iedere speler het moeilijk. Spijt heb ik niet. Roy Makaay had mij in 2007 gepolst voor Feyenoord. Misschien had ik daar meer gespeeld, maar ik wilde per se naar Ajax. Voor ieder kind uit Barcelona is Ajax een magische club.”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.