Maakt Ajax zijn kampioenenstatus in 2021 weer waar?

Het Nederlands voetbalseizoen 2020/2021 is weer van start gegaan. De eerste wedstrijden werden gewonnen door onder andere PSV, Vitesse en Twente. Ook Ajax ging aan de haal met een overwinning tegen Sparta, dankzij een doelpunt van Antony in de 37ste minuut. Deze moeizame overwinning was zeker een opluchting voor de club uit Amsterdam, aangezien Ajax op het einde van vorig seizoen afscheid nam van verscheidene spelers. Hoewel de club nieuw talent kon aantrekken, blijft het toch de vraag of de ploeg van Erik ten Hag de vertrekken goed heeft opgevangen of dat de overwinning tegen Sparta een ‘lucky shot’ was. Laat ons je een uitgebreid antwoord bieden op die vraag.

Highlights | Sparta Rotterdam – Ajax | Eredivisie

Een zomer vol transfers

Zeggen dat de zomer een bewogen tijd was voor Ajax, zou een echt understatement zijn. In totaal verlieten maar liefst elf spelers de ploeg, of het nu op huurbasis was of een definitieve transfer. Zo vertrok spelverdeler Hakim Ziyech naar Chelsea en ruilde middenvelder Donny van de Beek Ajax in voor Manchester United. Deze twee transfers waren ook meteen de duurste uit dit transferseizoen van de club. Zo kreeg Ajax maar liefst €40.000.000 voor Ziyech en €39.000.000 voor van de Beek.

Er werden ook verscheidene spelers verhuurt aan andere clubs. Zo bereikten Ajax en Cagliari Calcio begin september een akkoord over de transfer van de Roemeense middenvelder Razvan Marin. Ook verdediger Kik Pierie en centrale verdediger Lisandro Magallán vertrokken uit Amsterdam. Pierie werd uitgeleend aan FC Twente terwijl Magallán verhuurd werd aan het Italiaanse FC Crotone.

Meer toptalent binnenhalen?

Hoewel Ajax dus afscheid nam van verschillende toptalenten, heeft het toch ook enkele zeer bekwame voetballers kunnen aantrekken. Eén daarvan was doelpuntenmaker Antony, die kwam overgewaaid van Sao Paolo voor maar liefst € 15.750.000. Als de rest van het seizoen er voor de scorende Antony hetzelfde uitziet als de eerste wedstrijd, dan zal dit ongetwijfeld invloed hebben op de overwinningen van de ploeg, de liefde van de fans, de investeringen van sponsor Ziggo en hun stand in de Eredivisie. Op dit moment ziet het er inderdaad naar uit dat die stand helemaal bovenaan zal zijn, aangezien Ajax op dit moment heel hoog aangeschreven staat in de voetbalweddenschappen op Betway. Het is het ook de beste Nederlandse voetbalclub op vlak van buitenlandse competities, aangezien het de enige Nederlandse club zijn die kans maakt op de Champions League beker (101,00). Afwachten dus of Antony de statistieken zal waarmaken. Toch was hij niet de enige aanwinst voor Ajax. De ploeg kreeg er ook een nieuwe aanvaller bij in de vorm van Mohammed Kudus, die het Deense FC Nordsjælland verliet voor € 9.000.000. Vanaf dit seizoen kan Ajax ook rekenen op doelman Maarten Stekelenburg die transfervrij overkomt van Everton FC.

Als we alleen naar de cijfers kijken, dan zou Ajax niet sterk genoeg aan het seizoen beginnen aangezien ze elf spelers zagen vertrekken en maar drie konden binnenhalen. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat nog meer voetballers dit jaar nog de weg zullen vinden naar Ajax. Toch hebben zowel spelers als de trainer er het volste vertrouwen in dat de ploeg op weg is naar een 35ste landstitel. Volgens trainer Ten Hag zal Kudus een zeer goede vervanging zijn voor van de Beek aangezien hij ‘op meerdere posities inzetbaar is en zijn multifunctionaliteit Ajax goed kan helpen dit jaar’. Ook verdediger/verdedigende middenvelder Mazraoui heeft lovende woorden voor de nieuwe aanwinsten, zo blijkt uit zijn interview met Ajax TV.

Mazraoui: ‘Antony heeft zelfde techniek als Ziyech’ | INTERVIEW

Hoe is het gesteld met de transfers bij de Ajax’ concurrenten?

In 2020 zal Ajax het nog opnemen tegen onder andere FC Utrecht, ADO Den Haag en FC Twente. Als het op transfers aankomt, dan staat FC Utrecht er op dit moment het beste voor. Zij zagen namelijk maar drie spelers vertrekken, met name Jean-Christophe Bahebeck, Rico Streider en Patrick Joosten, en versterkte hun aanvallend blok met de komst van Mimoun Mahi en Eljero Elia. Maar liefst 28 spelers vertrokken bij ADO Den Haag, waaronder sleutelspelers Tom Beugelsdijk en Lex Immers die enorm geliefd waren bij de spelers. Toch kan de club rekenen op elf talentvolle aanwinsten. Gevestigde waarden worden opgevolgd door opkomende voetballers en dit kan in het voordeel van ADO Den Haag spelen. De nieuwkomers zullen namelijk maar al te graag hun talent aan de buitenwereld willen voorstellen. Er staan ook nog spannende tijden te wachten voor FC Twente. Zij zien namelijk Aitor en Peet Bijen vertrekken, die vorig seizoen van cruciaal belang waren, en de kans zit er ook in dat hun zeer talentvolle keeper Joel Drommel de club zal verlaten. FC Twente is nog volop op zoek naar nieuwe spelers en hoopt de club ook om Drommel te kunnen behouden.

Een nieuwe landstitel voor Ajax?

Op dit moment staat Ajax dankzij hun overwinning op de derde plaats in de Eredivisie stand. Op vlak van transfers, zitten ze in de middenmoot. Sommige clubs hebben meer spelers kunnen behouden en aantrekken zoals ADO Den Haag, maar sommige hebben dan weer meer voetballers moeten afstaan zoals FC Utrecht. Of Ajax goede transferkeuzes gemaakt heeft, zullen we weten op 16 mei volgend jaar.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.