Marco van Basten: ‘Hij is goed voor mij geweest’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 25 maart 2016 11:47 – Bron: Voetbal International

1458902858

Marco van Basten kan het nog niet goed bevatten dat Johan Cruijff er niet meer is. “Doodgaan is een vreemd fenomeen”, zegt hij in Voetbal International. “Eerst komt dat droevige nieuws tot je, daarna gaat links en rechts van je het leven weer verder. Maar in dit geval vond ik dat heel moeilijk. Ik ben als het ware echt even blijven staan in de tijd, het pakte me”, aldus de voormalig hoofdtrainer van Ajax.

Cruijff was voor Van Basten altijd een idool. “Tussen mijn zevende en tiende keek ik ’s avonds op de bank naar de Europa Cup-wedstrijden van het grote Ajax. Cruijff bleef mijn aandacht trekken. Los van het feit dat die ploeg gewoon heel erg goed was, vond ik Johan ook een mooie, elegante voetballer. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst in de ogen keek. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest. Hij liep de trap af, ik de trap op. Ik voelde erg de behoefte hem een hand te geven en te zeggen: onthoud mijn naam. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk dat ik toch te veel respect voor hem had.”

Tijdens de fluwelen revolutie botste hij met Cruijff. “Misschien was dat wel het moment waarop de leerling afstand neemt van zijn leraar, omdat hij zijn eigen visie heeft gevormd en daardoor ook zijn eigen weg kiest. Dat kwam Johan minder goed uit. Ik vond dat hij naar mij toe unfair en minder toegankelijk werd. Onze wegen gingen scheiden.” Verder heeft hij geen negatief woord over Cruijff. “Hij is goed voor mij geweest, ik ben goed voor hem geweest. En zo kort na zijn dood realiseer ik me wat hij heeft betekend voor het voetbal, maar ook voor Nederland.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.