Peter Bosz

Martin Jol hekelt gebrek aan Plan B van zijn opvolgers bij Ajax

Martin Jol was in 2009 en 2010 de hoofdcoach van Ajax. In 2009/10 miste hij op een haar na de landstitel, maar won hij wel de KNVB-beker. In het tweede seizoen werd hij op de helft van het seizoen ontslagen en opgevolgd door Frank de Boer. Die won vervolgens vier landstitels met de Amsterdamse club. Daarna kwam Peter Bosz één seizoen aan het roer en die haalde de finale van de Europa League.

Toch heeft Jol wat aan te merken op de twee voormalige trainers van Ajax. Ze hadden geen Plan B, volgens de Hagenees. “Het blijft vreemd dat Peter Bosz niets deed in die finale toen bleek dat Manchester United consequent de lange bal op Fellaini hanteerde”, zegt Jol tegen Voetbal International over de finale van de Europa league. “Bosz had net als José Mourinho een strategie moeten hebben om de kracht van United te bestrijden. Je kunt niet zeggen: Dit is mijn stijl en ik pas me niet aan. Nee, het is een finale, je moet een strategie hebben om zo’n belangrijke wedstrijd te winnen. Misschien is het geen toeval dat Ajax de laatste jaren de wedstrijden waar het om ging niet won. Of het nu tegen Steaua Boekarest, Salzburg of zelfs PEC Zwolle was.”

Ook Frank de Boer krijgt een lesje van de 61-jarige voormalige trainer van Ajax. “Kun je je Ajax-Salzburg nog herinneren? Ajax begint geheel volgens de eigen stijl hoog druk te zetten en die Oostenrijkers doen geen enkele poging zich onder de druk uit te voetballen. Ze geven de bal meteen diep of spelen hem naar de keeper, die hem alsnog meteen diep geeft. Voorin staat een spits of een 10 die de bal probeert vast te houden of door te koppen, terwijl de middenvelders bijsluiten voor de tweede bal en de vleugelspelers de ruimte achter de defensie bespelen. Heel simpel, maar wel dodelijk als je dat goed uitvoert. Daarna komt de wedstrijd in Salzburg en Ajax laat zich opnieuw op dezelfde wijze wegspelen. Dat kan dus niet. Als plan A, dus die hoge druk, niet werkt, dan moet je een plan B hebben”, vindt Jol.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:
Voetbal International

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.