Ajaxinside.nl

Medio november debuteerde Marvin Zeegelaar in het eerste elftal van Ajax. In het regenachtige Kras Stadion kreeg de jeugdspeler de voorkeur boven Leonardo. “Dat had ik nooit verwacht.” Voor de meeste supporters is Zeegelaar een grote onbekende. Daarom vond Ajaxinside.nl het tijd om de talentvolle A-junior aan de tand te voelen.

Als kleine Amsterdammer leert Marvin Zeegelaar het voetbal kennen via zijn vader. “Mijn vader nam mij altijd mee naar s.v. Real Sranang. Daar leerde ik de sport kennen. Ik begon op zevenjarige leeftijd bij A.V.V. Zeeburgia en heb daar een fantastische tijd gehad. Ik voetbalde daar puur voor mijn plezier. Ik speelde als laatste man, maar wilde liever als aanvaller spelen. Daarom ben ik bij Zeeburgia weggegaan.”

“Ik vertrok als twaalfjarige jongen naar OSV in Amsterdam Oud-Beijerland. Ik speelde daar meteen als linksbuiten. Bij OSV speelde ik een sterk seizoen. Ik speelde in een elftal van de KNVB. Daardoor kreeg ik diverse aanbiedingen van grote clubs. Ik heb een jaar na mijn komst bij OSV stage gelopen bij FC Utrecht en AZ. In Utrecht vonden ze me niet goed genoeg en in Alkmaar kreeg ik te horen dat ik fysiek te kort kwam.”

Uiteindelijk verruilde Zeegelaar de amateurs van OSV voor FC Volendam. “Via de jeugdtrainer van FC Volendam, Peter van Inge, kon ik naar FC Volendam. Tegenwoordig is Van Inge full-time scout. Ook Ajax en HFC Haarlem hadden interesse, maar dat was niet echt concreet te noemen.” In het Noord-Hollandse dorp had Zeegelaar het prima naar zijn zin. “Ik kende geen aanpassingsproblemen en heb enorm veel vrienden gemaakt.”

In 2006 verliet de linkspoot de Volendamse jeugdopleiding. Zeegelaar maakte de overstap naar dé club van zijn geboorteplaats, Ajax. “Ik wilde hogerop en ik kon naar Ajax. Dan zeg je geen nee.” De angst om op De Toekomst niet door te breken kende hij niet. “Daar dacht ik toen niet aan. Wat ik al zei, ik wilde hogerop. Ik begon in de B1 van Bryan Roy. Daar speelde ik samen met alle tweedejaars A-junioren van nu, op Mitch Apau en Atilla Yildirim na.”

Bryan Roy maakte eind jaren tachtig furore in Amsterdam als linksbuiten. “Hij speelde op dezelfde plek als ik nu. Ik heb het vrijlopen onder hem enorm verbetert. Hij leerde me hoe ik een perfecte voorzet kan afleveren en hoe ik als vleugelaanvaller moest terugverdedigen.” Een jaar later speelde Zeegelaar met name in Ajax A2. Desalniettemin maakte hij zijn debuut in Jong Ajax. “Tegen het tweede elftal van Willem II mocht ik meedoen, dat was spannend.”

Dit seizoen bungelt de aanvaller tussen de A1 en Jong Ajax in. In het weekend doet Zeegelaar wekelijks mee met de A1 van Frank de Boer. Adrie Koster doet veelal een beroep op de contractloze Zeegelaar. “Het is afwachten. Ik heb via via wel vaag gehoord dat Ajax me binnenkort wil vastleggen. Meer dan wachten kan ik op dit moment niet.” Een contract kon hij bij Juventus wel krijgen. “Juve kwam bij mijn zaakwaarnemer, maar het leek ons beter om bij Ajax te blijven.”

De voetballer Zeegelaar kreeg op 12 november 2008 naam. In de koude regen debuteerde de linksbuiten tijdens het bekerduel tegen FC Volendam. Ajax speelde onthutsend zwak. Één van de weinige hoogtepunten kwam van de voet van de debutant. Vlak voor rust zette de aanvaller Mathieu Boots te kijk. De linksbuiten werd door Thomas Vermaelen aangespeeld en met een knappe voetbeweging moest de Volendamse back zoeken naar de bal.

“Het was het enigste hoogtepunt, helaas. Het gaf me wel kippenvel. Ik hoorde het uitvak direct juichen, dat was een geweldig gevoel. Het was jammer dat er uit die voorzet niet gescoord werd. Terugkijkend ben ik dan trots op mezelf.” Ajax verloor, zoals gezegd, met 1-0. “Het is niet de mooiste wedstrijd om in te debuteren. FC Volendam was stukken feller en dat heeft ons de kop gekost.”

De supporters hoorde een uur voor de wedstrijd dat Zeegelaar zou meedoen. “Ik wist het de avond voor het duel al. Frank de Boer belde me op en ik werd er even stil van. Dat ik in de basis zou staan had ik natuurlijk nooit verwacht. De Boer vertelde me dat ik op de wedstrijddag moest aansluiten bij het eerste elftal en dat ik in de wedstrijdselectie zat. Op het moment dat ik het veld op liep zat de spanning hoog. Het was nota bene een wedstrijd die op iedere televisie te zien was.”

Op de wedstrijddag liep Zeegelaar de kleedkamer van het eerste elftal in. “Je loopt door de deur en kijkt al die jongens aan. Mannen die met FC Barcelona de UEFA Champions League hebben gewonnen. Jongens met interlands, landstitels en andere prijzen. Ze liepen wel eens voorbij, maar ik ken ze eigenlijk alleen van foto’s en televisie. Ze vertelden me dat ik rustig moest blijven, mijn eigen spelletje moest spelen en mijn best moest doen. Ik werd geweldig opgevangen.”

Na het duel in het vissersdorp keerde Zeegelaar terug naar de A1. Het hoogste jeugdelftal reageerde positief. “Iedereen was blij voor me. Het is iets waren ik jaren voor heb getraind en voor heb geleefd. Dat ik dit heb mogen meemaken is geweldig.” De doelstelling voor de rest van het seizoen zijn voor de linksbuiten logisch. “Kampioen worden met Ajax A1 en Jong Ajax. Ik wil zoveel mogelijk spelen en een contract verdienen. Die ene wedstrijd smaakt naar meer.”

Reageren op dit bericht