Donny van de Beek

Matig Ajax moet vrezen voor jaar zonder Europees voetbal na Nederlaag tegen Rosenborg

Ook in de vierde officiële wedstrijd onder leiding van Marcel Keizer is Ajax er niet in geslaagd om te winnen. In de eigen Johan Cruijff Arena hadden de Amsterdammers veel balbezit, maar was het vaak te slordig. Hierdoor was één succesvolle uitbraak van Rosenborg BK voldoende om met een overwinning huiswaarts te keren.

Ajax begon sterk aan het duel. De Amsterdammers voerden de druk al vroeg op en zette de bezoekers vast op de eigen helft. Dit leidde ook tot het eerste schot op doel. Younes veroverde de bal bij de zijlijn en bediende Van de Beek. De middenvelder haalde vanuit een moeilijke hoek uit, maar kon de bal niet laag houden.

Na een klein kwartier spelen kropen de Noren wat meer uit hun schulp en dat leverde meteen een goede kans op. Na een aanval over rechts kon Bendtner vrij inkoppen, maar zag vervolgens dat Veltman de bal knap van de doellijn haalde. Niet veel later ontsnapte Meling aan de Ajax defensie, maar de Noor faalde oog in oog met Onana.

De Scandinavische opleving bleek van korte duur. Na dik 20 minuten begonnen de Amsterdammers wat meer gas te geven en dat leverde direct kansen op. Vooral Younes liet zich positief zien door meerdere malen zijn directe tegenstander dol te draaien. Hij wist alleen tot twee keer toe geen medespeler te vinden en schoot na zijn derde actie zelf op de vuisten van doelman Hansen.

De grootste kans van de eerste helft was uiteindelijk voor Neres. De rechtsbuiten die de voorkeur had gekregen boven Kluivert kon bij de tweede paal vrij inschieten, maar raakte de bal volledig verkeerd. De poging van de behendige Braziliaan ging uiteindelijk ruim een meter naast.

De tweede helft kwam een stuk moeilijker op gang. Rosenborg liet zich wat verder terugzakken en gokte op de counter. Hierdoor had Ajax het meeste balbezit, maar de Amsterdammers waren vaak te slordig om echt gevaarlijk te worden. De eerste grote mogelijkheid kwam dan ook uit een corner, maar de Ligt kopte via de grond over de goal.

Rosenborg gokte op de uitbraak of een fout bij Ajax en die kwam in de 77ste minuut. Veltman stond niet goed opgesteld en kon niet meer onderscheppen. Hierdoor kwam Adegbenro ineens helemaal vrij voor Onana en die faalde niet. De invaller legde de bal simpel in de lange hoek en zette zo zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Ajax probeerde in het restant van de wedstrijd nog wel wat terug te doen, maar de creativiteit en daadkracht om tot een echt slotoffensief te komen ontbrak.

Door de tweede nederlaag op rij moet Ajax vrezen voor een seizoen zonder Europees voetbal. volgende week in Trondheim zal Ajax minimaal één keer moeten scoren en zorgen dat het achterin geen goal tegen krijgt.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Thomas Aalderink

Thomas Aalderink