Matig Ajax na strafschoppen langs Roda JC

Ajax heeft de kwartfinale van de KNVB Beker gehaald. De Amsterdammers waren woensdagavond te sterk voor Roda JC, maar er moesten strafschoppen aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. De Amsterdammers kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een benutte penalty van Dusan Tadic. Niet veel later kreeg ook Roda JC een strafschop en deze werd benut door Paulissen. Het bleef vervolgens bij 1-1, ook na verlenging, en dus viel de beslissing vanaf elf meter waarbij Ajax aan het langste eind trok.

Ajax moest zoals verwacht het spel maken, maar deed dat met acht andere basisspelers dan afgelopen weekend tegen De Graafschap. Onder meer Lamprou, Schuurs, Eiting en Labyad begonnen in de basis. Nadat beide ploegen een enkele kans hadden gecreëerd, kreeg Ajax na ruim tien minuten spelen een strafschop na een overtreding op Huntelaar. Tadic ging achter de bal staan en schoot onberispelijk raak: 0-1. Ajax ging op zoek naar de 0-2, maar de goal viel aan de andere kant. Lamprou maakte een lichte overtreding op Engels en de bal ging op de stip. Paulissen legde aan vanaf elf meter en schoot de 1-1 binnen. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft bleef het een enorm schaakspel waarin beide doelmannen weinig werden getest. Ajax speelde de bal rond op zoek naar een opening, terwijl Roda JC op de counter loerde, maar pas tegen het kwartier voor tijd werd de doelman van de thuisploeg vaker getest. Hij bracht redding op doelpogingen van De Jong, De Ligt en Dolberg en hield de Limburgers zo in de race. Aan de andere kant was Roda JC af en toe dreigend, maar Lamprou werd niet onder vuur genomen, maar ook Ajax wist in de officiële speeltijd niet meer te scoren waardoor er een verlenging aan te pas moest komen.

In de verlenging bleef het spelbeeld onveranderd en wist Ajax niet tot grote kansen te komen. Sterker, de grootste kans in de eerste helft van de verlenging was voor Roda JC, maar invaller Remans vond Lamprou op zijn weg. Niet veel later moest Lamprou nogmaals redding brengen, ditmaal op een afstandsschot van Paulissen. In de tweede helft van de verlenging kreeg Dolberg een enorm grote kopkans, maar van dichtbij vond hij doelman Novakovic op zijn weg. Beide ploegen wisten niet meer te scoren en dus viel de beslissing na strafschoppen, waarbij Onana in de ploeg was gekomen voor Lamprou om de penalty’s te stoppen.

En dat gebeurde ook. Namens Roda JC waren het Engels en Paulissen die misten, waarvan Onana één strafschop wist te pakken. De ander ging over. Namens Ajax miste alleen De Ligt zijn strafschop en daarmee heeft Ajax zich geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi.

Opstelling Ajax:
Lamprou (118′ Onana); Kristensen, Schuurs, Blind, Wöber (68′ De Ligt); Eiting, Labyad (68′ Dolberg), De Jong; Neres (91′ Cerny), Huntelaar en Tadic

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.