Matig Ajax profiteert niet maximaal van misstap Feyenoord

Geschreven door Thomas Aalderink – Uitgave: 05 maart 2017 16:53 – Bron: Ajaxinside.nl

1477581132

Ajax had vandaag dé kans om in de te lopen op koploper Feyenoord. De Rotterdammers verloren eerder op de dag met 1-0 van Sparta. Bij winst op FC Groningen had Ajax het heft weer in eigen handen kunnen nemen, maar het liep anders. De Amsterdammers kwamen door een fout van Onana op achterstand in het hoge Noorden en liepen daarna achter de feiten aan. Klaassen wist met zijn treffer een nederlaag af te wenden, maar tevreden kunnen de Amsterdammers niet zijn.

FC Groningen liet in de beginfase direct zien dat ze de drie punten niet cadeau wilden doen. De thuisploeg zette vroeg druk en schuwde de duels niet. Toch waren de eerste kansen voor de bezoekers. Traoré kon twee keer vrij uithalen, maar mikte bij de eerste poging naast en zag zijn tweede schot gekeerd worden. De eerste grote kans van de thuisploeg werd ingeleid door slordig balverlies van Veltman. Tibbling dacht binnen te tikken, maar zag zijn poging gekeerd worden door Onana.

De grootste kans in de eerste helft was uiteindelijk voor Ajax. Vijf minuten voor rust kwam Younes naar binnen en krulde de bal op de binnenkant van de verre paal. Het was niet de eerste keer dat de kleine Duitser voor gevaar zorgde. Memisevic had zijn handen vol aan de rappe buitenspeler. De Bosniër trok Younes twee naar de grond in de zestien, maar Nijhuis durfde het niet aan om de bal op de stip te leggen.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Beide ploegen gingen op zoek naar de openingstreffer, met als resultaat schietkansen voor Traoré en Tibbling. FC Groningen bleef jagen en werd tien minuten na de rust beloond voor de werklust. Onana kapte Linssen gemakkelijk uit, maar treuzelde vervolgens te lang en verspeelde de bal alsnog. De spits van FC Groningen kon vervolgens eenvoudig de bal in het lege doel schuiven en de thuisploeg op 1-0 zetten. In de herhaling werd duidelijk dat Linssen een overtreding maakte op Onana. Nijhuis zag het niet en kende de goal onterecht toe.

Ajax moest daardoor nog meer risico gaan nemen om te kunnen profiteren van het puntverlies van Feyenoord. De druk werd opgevoerd en de Amsterdammers kregen meerdere goede mogelijkheden om gelijk te maken. De verdiende gelijkmaker viel uiteindelijk acht minuten voor tijd. Daley Sinkgraven kwam door over links en bediende Davy Klaassen. De aanvoerder maakte zijn twaalfde treffer van het seizoen en bracht Ajax zo op gelijke hoogte.

FC Groningen werd in de slotfase steeds verder teruggedrongen en moest uiteindelijk met tien man stand houden. Samir Memisevic kreeg direct rood na een stevige tackel op Sinkgraven. Met een man meer ging Ajax op zoek naar de overwinning, maar verder dan een paar halve kansen kwamen de Amsterdammers niet. Door het gelijkspel loopt Ajax één punt in op koploper Feyenoord, maar dat hadden er drie moeten zijn.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.