Matig Ajax boekt dankzij droomstart eerste CL-overwinning van 2020

Overtuigend was het allerminst, maar Ajax heeft de eerste Champions League overwinning van het seizoen binnen. Op bezoek bij FC Midtjylland schoten de Amsterdammers uit de startblokken. Dankzij Antony en Tadic stond het binnen een kwartier al 0-2. Ajax leek op weg naar een eenvoudige overwinning, maar door de snelle aansluitingstreffer van Dreyer werd het nog een lastige avond. De Amsterdammers wisten vervolgens geen moment meer te overtuigen, maar hielden wel stand.

Er waren uiteindelijk drie vluchten nodig om de selectie van Ajax in Herning te krijgen, maar het bleek de moeite waard. Ten Hag kon zo, ondanks negatieve testen en veel onzekerheid, zijn ploeg gewoon op volle sterkte laten aantreden tegen FC Midtjylland. Toch koos de oefenmeester ervoor om Klaassen buiten de basis te houden. De middenvelder sloot pas op het laatste moment aan en begon daarom op de bank.

Vanaf daar zag hij dat Gravenberch, Promes en Ekkelenkamp de middelste linie vormden. Hierdoor was er in het hart van de defensie plek voor Martínez. Aan hem en Schuurs was het de taak om de aanvallers van FC Midtjylland onschadelijk te maken. Mochten ze daar niet in slagen, dan konden ze altijd nog rekenen op Onana. De doelman was op tijd coronavrij bevonden en mocht dus beginnen.

Ook Tadic was lange tijd een twijfelgeval, maar kreeg op tijd groen licht om te spelen. Dat was goed nieuws voor Ajax, want al in de eerste minuut bewees hij zijn waarde. Met een schitterende aanname speelde de spits zichzelf knap vrij in de zestien en behield vervolgens het overzicht. De Serviër bediende Antony, die op zijn beurt koeltjes afronden.

Zo kende de wedstrijd voor Ajax een droomstart. Vooral omdat Midtjylland doelman Andersen tien minuten later een terugspeelbal opraapte. De indirect vrije trap die volgde werd door Tadic vakkundig tegen de touwen geramd. Lang kon Ajax niet genieten van de 0-2 voorsprong. Krap vijf minuten later kreeg Dreyer namelijk alle ruimte om naar binnen te komen en de aansluitingstreffer langs Onana te timmeren.

Ajax mocht zelfs van geluk spreken dat het na een half uur nog op voorsprong stond. FC Midtjylland herstelde zich prima van de dramatische start en was meerdere malen dicht bij de gelijkmaker. Dreyer kreeg de beste kansen, maar de voormalig speler van Heerenveen vond eerst Onana op zijn pad en schoot niet veel later vanuit kansrijke positie over.

Na een reeks kansen voor FC Midtjylland wist Ajax halverwege de eerste helft weer wat meer controle over de wedstrijd te krijgen. Toch was het bepaald niet overtuigend wat de Amsterdammers lieten zien. Met name Schuurs en Ekkelenkamp hadden het in de eerste 45 minuten erg lastig. Dit was ook Ten Hag niet ontgaan en dus bleef laatstgenoemde na de rust achter in de kleedkamer. Klaassen was zijn vervanger.

Schuurs kreeg in de tweede helft nog een kwartier om te bewijzen dat hij het niveau toch wel aankon. Deze greep de centrale verdediger niet en werd na een uur spelen vervangen door Álvarez. Veel invloed op het wedstrijdbeeld had deze wisseling niet. Beide ploegen waren slordig en aanvallend onmachtig.

Toch leek Ajax de marge weer op twee te brengen. Anthony werd weggestuurd door Mazraoui. Dankzij een fraaie aanname kon de Braziliaan richting de goal van Andersen en rondde vervolgens beheerst af. Juichen deed Antony niet al te uitbundig, omdat hij wist dat de VAR deze treffer nog zou gaan bekijken. Uit de beelden bleek inderdaad dat de vleugelaanvaller net buitenspel stond.

Op deze bevlieging van Antony na bleef het rustig voor de goal van Andersen. Gelukkig wist ook FC Midtjylland geen kansen meer te creëren. Zo had Ajax aan een bliksemstart genoeg om de eerste Champions League overwinning van het seizoen te boeken.

Bron:
SBS6

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink