Maurice Steijn: ‘Niet verwacht dat Ajax bij mij zou uitkomen’

Maurice Steijn heeft tijdens zijn presentatie op een persconferentie voor het eerst gereageerd op zijn aanstelling als hoofdtrainer van Ajax. “Ik had niet verwacht dat Ajax bij mij uit zou komen, maar een paar weken geleden voerden wij de eerste gesprekken. Dan weet je dat je één van de kandidaten bent en dan gaat het leven en krijg je er een gevoel bij”, zo legt hij uit hoe het is verlopen. “Ik begreep dat er een shortlist was van een aantal kandidaten waarmee is gesproken en daaruit ben ik gekozen na meerdere gesprekken met Sven, maar ook nog met Edwin van der Sar, Klaas Jan Huntelaar en Jan van Halst erbij.”

Steijn is ambitieus en wil het uiteraard het hoogst haalbare bereiken. “Je zoekt bij Ajax naar een combinatie van winnen en mooi voetbal. Ik wil met Ajax kampioen worden en aanhaken bij de Europese top. Dat is het plan waar wij met z’n allen heel hard aan gaan werken met een goed team en een goede staf.” In de selectie zullen de nodige wijzigingen worden doorgevoerd. “Ik heb een beeld van de spelers die er zijn, maar er zijn ook gesprekken gevoerd over welke posities versterkt moeten worden. Er zullen ongetwijfeld veranderingen komen in de spelersgroep. Sommige noodgedwongen en sommige omdat ik daar anders naar kijk.”

Sven Mislintat gaat in op de selectieprocedure die Ajax heeft doorlopen. “We hadden een shortlist van vier kandidaten waaronder John (Heitinga red.). Maurice is daar als sterkste uitgekomen in mijn ogen, dus het heeft geen zin om de runner-ups te noemen.” Mislintat wilde niet ingaan op namen als Peter Bosz en Kjetl Knutsen. “We hebben een analyse gemaakt zoals hoe de teams spelen, hoe de organisatie staat met en zonder bal en we hebben naar data gekeken. Daarvoor vindt ik het belangrijk dat een manager kan ‘overperformen’ ten opzichte van de verwachtingen. Dat heeft Maurice gedaan bij bijna al zijn clubs.”

Steijn stond al direct op de lijst met potentiële trainers voor Ajax, ondanks dat hij geen ervaring heeft met werken in de top. “Maurice was vanaf het begin één van de hoofdkandidaten. Ajax is een club die kansen geeft. Niet alleen aan spelers maar ook aan trainers, zoals ook met Erik ten Hag is gedaan. Het verleden wijst uit dat coaches van kleinere teams die daar iets speciaals hebben bereikt, een goede kans op succes hebben. Ik heb zelf die ervaring gehad met Jurgen Klopp en Thomas Tuchel.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.