Meer over CL-opponent FC Midtjylland

Op 25 november ontvangt Ajax thuis in de Champions League de Deense kampioen FC Midtjylland. Een nog niet eerder in de Johan Cruyff ArenA geziene gast. De club is afkomstig uit pot 4 en dus volgens velen de gedoodverfde verliezer van de poule. Hieronder een nadere kennismaking.

Historie

Ook met het goedkoopste internet vallen er volop feitjes en beelden te vinden van de Deense tegenstander. In hartje Jutland – het westelijke schiereiland van Denemarken – ligt Herning, de thuishaven van FC Midtjylland met nog geen 50.000 inwoners. De bijnaam van het team is Ulvene (Wolven) en de club is het resultaat van een fusie in 1999. Officieel bestaat ze dus net 21 jaar. De club speelt sinds de promotie in 2000 onafgebroken in de Superliga, het Deense hoogste niveau. Sinds 2015 werd FC Midtjylland drie keer kampioen, en kan het dus maar op drie seizoenen Champions League-ervaring leunen.

FC Midtjylland nu

Studio Voetbal-analist Rafael van der Vaart zal achter de schermen ongetwijfeld meer aan Erik ten Hag kunnen vertellen, aangezien hij er twee seizoenen speelde, van 2016 tot 2018. Maar behalve hij en Viktor Fischer, de speler die Ajax uit Jutland haalde in 2011 en die nu voor FC Kopenhagen uitkomt, zijn er geen connecties met Ajax. De trainer heet Brian Priske, een oefenmeester die aanvallend voetbal ambieert, hetgeen we in ieder geval in Europa niet van Deense ploegen gewend zijn.

Speelstijl

Volgens Transfermarkt.nl is met een marktwaarde van 7 miljoen euro de duurste en dus meest interessante speler van FC Midtjylland Evander da Silva Ferreira, kortweg Evander, de 22 jarige Braziliaanse middenvelder. Een echte sambadanser die moeilijk van de bal te krijgen is en een geplaatst schot in huis heeft. In Denemarken geldt FC Midtjylland zoals gezegd als een aanvallende ploeg. Wat in het oog springt, zijn de verre en geplaatste inworpen, en de gevaarlijke vrije trappen. Wanneer we het doorgaans zeer dominante spel van Ajax daarnaast leggen, valt te concluderen dat Midtjylland waarschijnlijk een gevaarlijke underdog is die in Europese wedstrijden doorgaans op spelhervattingen gokt: inworpen ver op de vijandelijke helft en vrije trappen rond de zestien.

Voetballende ploeg

Het werd direct geroepen toen Ajax Bergamo, Liverpool en de Denen lootte: allemaal voetballende ploegen! Op moment van schrijven draait Midtjylland in ieder geval bovenin mee in de Deense competitie. Het blijft koffiedik kijken allemaal: net als Ajax wordt de ploeg in eigen land niet genoeg uitgedaagd en kan het verrassen zoals onze Class of ’19, al ligt het budget van de Deense club natuurlijk een stuk lager. Al met al vormt het Jutlandse gezelschap een interessant geheel en doet Ajax er goed aan die Evander een beetje in de gaten te houden.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.