Supporters Fans Ajax

Mister Ajax Pettersson weer even terug: “Dat vonden de mensen wel mooi om te zien”

De legendarische ex-Ajacied Stefan Pettersson heeft een biografie geschreven. Vanwege deze gelegenheid was de inmiddels 54-jarige Zweed weer even terug in Amsterdam en het Olympisch Stadion. Pettersson pakte met Ajax twee landstitels, een KNVB-beker en een UEFA-cup in 1992.

De voormalige spits maakte die huldiging na de Europese winst echter niet mee in het Amsterdamse stadion. De arm van Pettersson schoot uit de kom na een harde actie van Torino-speler Roberto Policano. “Gek genoeg is dat toch mijn eerste herinnering aan dit stadion. Ik had zoveel pijn. Dat heb ik nooit in mijn leven meer gevoeld. Ik denk zelfs dat een bevalling minder pijnlijk is. O, nu moet ik oppassen, hè”, zegt Pettersson in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Met de landstitel van 1994 stond hij wel op het podium om de trofee te ontvangen. In de kampioenswedstrijd scoorde hij zijn laatste en 100-ste goal voor Ajax. “Een heel lelijke tegen Heerenveen. Had eigenlijk niet mogen tellen. Eigenlijk wist ik het helemaal niet meer. Ik heb een slecht geheugen als het om mijn carrière gaat. Daarom was het wel handig dat ik werd benaderd om een biografie (geschreven door journalist Mike van Damme) te maken. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik sta niet zo graag op de voorgrond, dat weten jullie misschien nog wel. Maar dit was een mooi moment om mijn geheugen op te frissen. En voor de jongens op de tribune is het misschien wel leuk.”

Ook aan het andere stadion van toen, De Meer, heeft Pettersson mooie herinneringen. Maar ook over zijn afscheid blijft de Mister Ajax nuchter. “Waarom ik zo populair was? Poeh, ik was een teamspeler. Dat vonden de mensen wel mooi om te zien, denk ik. Omdat ik met het boek bezig ben geweest, heb ik veel beelden teruggezien. Bij dat afscheid had ik misschien iets geks moeten doen. Nu hield ik één hand in de lucht en in mijn andere hand hield ik een bos bloemen vast. Maar ach, zo ben ik. En ik ben heel erg tevreden”, aldus de voormalige international. Per 1 januari 2018 treedt Pettersson in dienst als teammanager van het Zweedse elftal.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.