Mitchell Dijks: ‘Ik sta nu anders op het veld’

1404316500

Mitchell Dijks geniet met volle teugen van zijn terugkeer bij Ajax. Na een uitstap van één seizoen bij Willem II, kochten de Amsterdammers hem direct weer terug. “Nadat Ajax interesse toonde, heb ik een gesprek met hem (Frank de Boer red.) gehad en hem gezegd dat ik zijn houding heel knap vind”, vertelt de verdediger aan De Telegraaf. “Hij gaf toe dat ze bij Ajax een inschattingsfout hebben gemaakt door me te verkopen. Ik denk dat niet veel clubs een eerder afgeteste speler zouden terugkopen. Dat Ajax dat wel deed, is klasse.”

Dijks heeft lang moeten vechten om door te breken bij Ajax en daar heeft yoga bij geholpen. “In de twee jaar dat ik weg ben geweest naar SC Heerenveen en Willem II, is er veel gebeurd. Op alle vlakken heb ik stappen gezet. Bij SC Heerenveen was het begin door twee onnodige rode kaarten moeizaam. Ik deed in het veld de raarste dingen, verloor mijn hoofd. Daarom ben ik met yoga begonnen, waardoor ik een stuk rustiger werd. Het resulteerde in een goede periode. Ik stond ervoor open. Gelukkig maar, want de yoga maakte me rustiger én flexibeler. Als ik haar nodig heb, bel ik mijn lerares. Dan maak ik door middel van oefeningen mezelf los en beluister ik mijn eigen lichaam. Ik weet nu hoever ik kan gaan.”

Het was voor hem ook het moment om de volgende stappen te zetten. “Ik besloot met een personal trainer aan de slag te gaan. Ik voelde me lichamelijk veel sterker worden en sindsdien heb ik geen blessure meer.” Naast fysieke begeleiding, werd hem ook een mental coach geadviseerd. “Mede dankzij hem heb ik zaken uit verleden een betere plek kunnen gegeven. De blokkades die ik had, heeft hij weggenomen. Ik voetbalde daarvoor voor mijn gevoel met wel 40 kilo op mijn rug en die ballast ben ik kwijt. Als iemand in het veld tegen me schreeuwt, besef ik dat hij me wil helpen. Tot een jaar geleden verstijfde ik. Mijn zelfvertrouwen was nul, nu honderd.”

Al met al waren het leerzame jaren voor Dijks, die nu met veel plezier op het veld staat bij Ajax. “Mijn vriendin, de yoga, de personal trainer, mijn mental coach en het vertrouwen van de trainers en medespelers maken me tot wie ik nu ben. Ik ben fit, krijg vertrouwen van de trainers en de jongens zien het in me zitten. Daardoor sta ik nu heel anders op het veld dan in mijn eerste periode bij Ajax. Alle puzzelstukjes zijn echt in elkaar gevallen.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.