Loting Champions League

Nederland wankelt op Europese coëfficiëntenlijst

Het Nederlandse voetbal verkeert in Europees opzicht momenteel in zwaar weer. Door de nederlagen van Feyenoord (0-4) en Vitesse (2-3) lijken we dit seizoen historisch weinig punten binnen te gaan harken. Ajax en PSV wisten zich dit seizoen zelfs helemaal niet te plaatsen voor een Europees hoofdtoernooi. De jacht op Turkije, de nummer 10 van de lijst, lijkt dus voorlopig gestaakt te moeten worden.

Met de finale plaats van Ajax in de Europa League afgelopen seizoen, gloorde er weer licht aan de horizon. De Amsterdammers pakten de nodige punten en de inhaalslag op Turkije werd hierdoor veel kracht bijgezet. Het bleek een incident. Peter Bosz vertrok en ook sterkhouders Davy Klaassen, Davinson Sánchez en Bertrand Traoré lieten de hoofdstad achter zich. Nederlagen tegen OGC Nice en Rosenborg BK in de voorrondes hadden tot gevolg dat Ajax voor het eerst in 55 jaar geen Europees voetbal speelt. Ook PSV kon zich niet onderscheiden tegen laagvlieger Osijek uit Kroatië.

De elfde plek waar we momenteel op verkeren, lijkt aan het einde van de rit nog voldoende voor een direct ticket naar de Champions League voor de kampioen. Normaliter is dit alleen voor de nummers 1 tot en met 10 weggelegd, maar de Champions- en Europa League winnaar komen meestal uit één van deze landen. Hierdoor krijgt de nummer 11 een direct ticket cadeau. Toch kan deze plek voor matige resultaten echt in gevaar komen. Griekenland en Oostenrijk volgen momenteel nog op gepaste afstand, maar zowel Feyenoord en Vitesse zullen moeten presteren om de huidige plek te koesteren.

Mocht er dit seizoen een regelrecht drama gaan plaatsvinden, dan kunnen we afzakken naar plaats 16 of 17. In dat geval krijgen we nog maar één voorronde ticket voor het miljoenenbal. Mochten de twee overgebleven clubs de groepsfase overleven en dus overwintering in Europa veilig stellen, dan volgt er een bonus. Daardoor bezorgde Ajax ons afgelopen seizoen een totale score van 9100 punten.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Christiaan Stevens

Christiaan Stevens