Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 04 juli 2009 11:09 – Bron: Algemeen Dagblad

In het Algemeen Dagblad wordt Johan Neeskens over zijn mening gevraagd over de huidige gang van zaken bij Ajax. In plaats van over zijn nieuwe club Galatasaray, gaat het interview over de Amsterdamse club. “Ik vraag me af of de club nog wel de visie heeft die het vroeger altijd had.”

“De eigen jeugd was altijd het belangrijkste, niet het aankopen van buitenlandse spelers. In deze tijd is het kopen van echte toppers voor Nederlandse clubs onmogelijk. Een voetballer van Chelsea komt niet naar Ajax. Zelfs jongens van FC Twente krijg je niet. Daarom zeg ik: Focus op de jeugdopleiding. Dan heb je direct voetballers die weten hoe het Ajax-spelletje gespeeld wordt.”

Als Neeskens samen met Rijkaard was gevraagd voor Ajax, had hij overigens niet vanzelfsprekend ja gezegd. “Vooropgesteld, het is nooit een optie geweest. Maar als het wel had gekund, had ik willen weten wat de club voor de komende jaren voor ogen had gehad. En er had duidelijk terug moeten zijn gekeken om te zien wat er allemaal fout is gegaan. Voor vele miljoenen backs kopen bijvoorbeeld. Backs koop je niet, die leid je als Ajax zelf op.”  

Helemaal mee eens Johan. Emanuelson is geen back, Vermaelen is geen back, Van der Wiel is geen back. Ze zijn allemaal uit nood back geworden en voor hun eigenlijke positie worden dure verdedigers als Oleguer en Wielaert gekocht. Talentvolle back Slijngard is verkocht en wij moeten nu zwaar in de buidel tasten voor een Obradović. De laatste echt succesvolle backs waren Trabelsi en Maxwell, ook beide gekocht.

Maar goed, hij heeft het natuurlijk niet over backs, maar over het algemeen. Hij had het beter over aanvallers kunnen zeggen, aangezien onze aanval voor veel, heel veel geld bij elkaar is gekocht. Johan schaart zich met zijn kritiek duidelijk achter de andere Johan en dat is volkomen terecht.

Reageren op dit bericht