Loting Europa League

Nog steeds kans Ajax op pot 2 in CL

Ajax is nog druk verwikkeld in de kampioensstrijd in de eredivisie maar toch werpen we al een blik op volgend seizoen. Als Ajax zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League weet te plaatsen heeft het namelijk kans om in pot 2 terecht te komen.

Vanaf de jaren 2000 zaten de Amsterdammers altijd voorgesorteerd in pot 3, wat defacto betekent dat er altijd twee zware tegenstanders in de groepsfase zitten. Pot 2 is echter mogelijk als het Ajax meezit. De UEFA heeft een vrij ingewikkelde indeling voor de potten.

Pot 1 bestaat uit de kampioen van de hoogste 6 competities + de EL winnaar en CL winnaar. Vervolgens komen in de potten daaropvolgend de overige teams op basis van behaalde clubpunten. In het geval de Europese toernooien gewonnen worden door clubs die nog niet via de reguliere weg geplaatst waren dan krijgt het land van die club een extra ticket.

Voor Ajax is het dus belangrijk dat zo min mogelijk teams, die hoger dan haar gerangschikt staan, deelnemen. Ajax zette de afgelopen weken zelf al goede stappen door Dinamo Kiev en Benfica in te halen. De Amsterdammers staan nu op plek 20 op de club ranglijst. Verder klimmen op de ranglijst wordt moeilijk. Alleen als de Amsterdammers Tottenham uitschakelen kan het nog langs nummer 19 Zenith St Petersburg komen.

De clubs die voor komend seizoen al (vrijwel zeker) geplaatst zijn en hoger dan Ajax gerangschikt staan zijn de volgende:

Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Manchester City, Liverpool, Zenith St Petersburg, Borussia Dortmund, Bayern Munchen, Tottenham Hotspur, Paris Saint Germain, Shaktar Donetsk,  Napoli + 1 Engelse club ofwel Arsenal/Chelsea of Manchester United (13).

Vervolgens zijn er nog enkele ploegen die zich nog kunnen kwalificeren.

Portugal: FC Porto heeft een hoger coëfficiënt, op dit moment staat het in de competitie op basis van een slechter doelsaldo tweede ten nadele van Benfica. Mocht FC Porto geen kampioen worden dan komt het in de laatste kwalificatievoorronde uit. Het zal dan een geplaatste status hebben in de voorronde. Voor Ajax is het dus te hopen dat Benfica kampioen wordt en Porto in de voorronde sneuvelt.

Italië: Met nog 5 wedstrijden te spelen staat AS Roma 6de, het staat echter slechts een punt achter  de nummer 4 AC Milan. Voor Ajax is het te hopen dat AC Milan en/of Atalanta de Romeinen weet voor te blijven.

Spanje: In Spanje moet Sevilla naast een CL plek grijpen. De Spanjaarden staan momenteel 5de. Sevilla, zonder de geblesseerde Wober, verloor dit weekend met 3-0 van naaste concurrent Getafe. Sevilla staat daardoor 6de met een iets slechter doelpuntensaldo dan nummer 5 Valencia. Voor Ajax is het meest ideale scenario dat Valencia 4de wordt, aangezien de Spanjaarden via de EL League nog kans maken op een voorgesorteerd ticket. Ook als Getafe 4de wordt is dat redelijk goed nieuws voor Ajax.

Europa League: Arsenal, Chelsea, Frankfurt en Valencia strijden nog om een Europa League ticket. Voor Ajax is het belangrijk dat de winnaar hiervan al reeds een ticket bemachtigd heeft. In Engeland strijden Chelsea, Manchester United en Arsenal nog om het laatste CL ticket via de competitie. In Spanje kan Valencia zich nog via de competitie plaatsen.

Aangezien 14 clubs als redelijk zeker vaststaan, aangezien ook Porto zich waarschijnlijk wel zal kwalificeren, komt het voor Ajax dus aan op de laatste plek. In Italië mag Roma geen 4de worden, in Spanje Sevilla geen 4de en tenslotte moet de Europa League winnaar zich al via de competitie geplaatst hebben. Bij voorkeur wint dus Arsenal, Valencia of Chelsea de Europa League met al plaatsing in eigen land.

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.