Terwijl zijn collega-voetballers elke dag bij het Camp Nou aankomen in dure en blitsende sportwagens, maakt Oleguer al een aantal jaren gebruik van het openbaar vervoer. Reden: dat is beter voor het mileu. Ajax heeft met de Catalaan Oleguer, voluit Oleguer Presas Renom, niet alleen een goede verdediger binnengehaald, maar ook een bijzonder karakter.

Oleguer is een trotse Catalaan met controversiële politieke standpunten, wiens leven zich tot ver buiten het voetbalveld uitstrekt. Zo schreef Oleguer onder andere een boek waarin hij zijn felle kritiek tegenover de Madrileense machthebbers en de Spaanse deelname in de Irak-oorlog uit.

Daarnaast gaf hij openlijke steun aan een gevangen ETA-activist wat hem zijn kledingsponsorcontract met Kelme kostte. Het kledingsmerk Diadora zag echter geen problemen in zijn politieke uitingen en legde de Spanjaard meteen vast. De inkomsten die hij krijgt van het kledingsmerk houdt hij niet zelf, maar schenkt hij juist aan armenprojecten in Barcelona en Afrika.

Voetballen is nog steeds zijn grote hobby, al kwam hij het afgelopen seizoen bij Barcelona niet veel meer in actie. Mede door een blessure (gebroken hand) en de grote concurrentie van Lilian Thuram en Gianluca Zambrotta kwam de verdediger slechts in twaalf duels in actie. Thuram en Zambrotta waren voor zijn vertrek al vertrokken, maar door de miljoenenaankoop Daniel Alves, die voor 30 miljoen overkomt van Sevilla, wist Oleguer waar hij aan toe was.

Een nieuwe avontuur en een nieuwe club. Ajax paste perfect in dat plaatje, omdat de club op zoek was naar een fysiek sterke, ervaren, zowel centraal- als rechterkant inzetbare verdediger. Door de enthiousiaste verhalen van, zijn ex-Barcelona collega, Gabri en het goede uitzicht op een basisplaats was de stap voor hem al snel gezet.

Oleguer heeft al heel wat prijzen in zijn carrière gepakt. Met Barcelona veroverde hij twee landtitels, twee Spaanse Super Cups en in 2006 won hij als basisspeler de Champions-League finale tegen de Engelse opponent Arsenal. Nog niet genoeg, volgens Oleguer. Ook met Ajax hoopt hij nieuwe prijzen te pakken, in een stad die bij zijn vrijgevochten karakter past. En als er dan eindelijk wat prijzen gepakt zijn, dan zal Oleguer hoogstwaarschijnlijk per tramlijn 1,2,5,7 of 10 naar het Leidseplein afreizen.  

Reageren op dit bericht