Geschreven door Erwin de Boer – Uitgave: 01 oktober 2008 18:44 – Bron: Voetbal International

Volgens Nederlands jurist Martijn Bressers hoeft Ajax geen rekening te houden met een celstraf voor Oleguer. “Het gaat bij een veroordeling tot twee jaar in Spanje altijd om een voorwaardelijke gevangenisstraf, ook al is dat niet wat de officier van justitie heeft geëist”, aldus de jurist. Wanneer er een uitspraak volgt in deze zaak is niet duidelijk.

“De rechter kán theoretisch een zwaardere straf opleggen dan geëist door de officier, maar in de praktijk is dat zeer uitzonderlijk”, vervolgt Bressers zijn verhaal. “Dus zelfs als Oleguer zou worden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, dan hoeft hij niet de cel in en kan hij gewoon bij Ajax blijven voetballen. Hij kan zelfs over twee jaar opnieuw veroordeeld worden voor een nieuw vergrijp, wat dan wéér een voorwaardelijke veroordeling zal zijn.”

Als Oleguer minder dan twee jaar eerder een ander strafbaar feit heeft gepleegd, kan de huidige eis hem in de problemen brengen. “Daar is ons niets van bekend”, aldus Henri van der Aat. “Voordat we Oleguer aantrokken wisten we dat hij een controversiële kerel is. Over eventuele wetsovertredingen hebben we het tijdens de onderhandelingen met Barcelona niet gehad.”

“Ook wij hebben van onze juridische contacten in Spanje begrepen dat de kans op een veroordeling klein is. Van officiële instanties in Spanje hebben we nog niets vernomen. Ik heb begrepen dat het normaal gesproken vier tot zes weken duurt voordat het tot een rechterlijke uitspraak komt. Tot die tijd wachten we rustig af.”  

Reageren op dit bericht