Kasper Dolberg I

Ongeïnspireerd Ajax dankzij Dolberg voorbij Fortuna Sittard

Ajax heeft de nederlaag van vorige week tegen PSV niet van zich af weten te spelen. Ondanks een 0-2 overwinning op Fortuna Sittard wisten de Amsterdammers weinig indruk te maken in het zuiden des lands. Invaller Kasper Dolberg hielp Ajax vlak na de rust over het dode punt. Vervolgens was het Hakim Ziyech die Ajax ruim twintig minuten voor tijd in veilige haven schoot.

Ajax begon moeizaam aan het uitduel in Sittard. Hoewel de bal vooral in het bezit was van de Amsterdammers werd er weinig mee gedaan. Alleen Carel Eiting en Matthijs de Ligt waagden in de eerste helft een schot, maar in beide gevallen werd het doel op een meter gemist. In het laatste kwartier van de eerste helft voerde Ajax het tempo wat op. Dit resulteerde direct in een aantal gevaarlijke moment, maar echte kansen op de openingsgoal bleven uit.

De beste kans van de eerste helft was zowaar voor de thuisploeg. Via een gekraakte voorzet van Semedo kwam de bal bij El Messaoudi die vrij kon uithalen. Het schot van de middenvelder werd uitstekend gekeerd door Onana en ontsnapte Ajax aan een achterstand. Het matige spel dwong Ten Hag om in te grijpen en dat deed hij in de rust. Huntelaar bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Kasper Dolberg.

Een gouden wissel, want de tweede helft was nog geen vijf minuten oud of Dolberg had zijn eerste eredivisie goal van het seizoen er al in liggen. De spits liet zich slim uitzakken naar de zijkant en kreeg de bal via Tadic op een presenteerblaadje. Vervolgens was het een koud kunstje voor Dolberg om de bal door de benen van Koselev in het doel te schuiven.

Na de bevrijdende openingstreffer dacht Ajax de wedstrijd naar zich toe te kunnen trekken, maar het liep anders. Fortuna Sittard beet hard van zich af. Zowel in de duels, als in aanvallend opzicht. De thuisploeg kroop uit zijn schulp en kreeg zowaar goede kansen op de gelijkmaker. Tot twee keer toe was het Onana die redding moest brengen op een gevaarlijke inzet.

Die gemiste kansen kwamen Fortuna duur te staan. Halverwege de tweede helft ging het fout achterin bij de thuisploeg. Beide centrumverdedigers liepen elkaar in de weg waardoor Van de Beek de bal diep kon geven op Ziyech. De Marokkaanse middenvelder bleef goed rustig en legde de bal beheerst achter Koselev.

In het restant van de wedstrijd probeerde Fortuna Sittard het nog nog wel spannend te maken, maar tot grote kansen kwam de thuisploeg niet. Hierdoor kon Ajax zonder groots te spelen drie punten bijschrijven en blijven de Amsterdammers in het spoor van PSV. Volgende week zondag wacht de lastige thuiswedstrijd tegen AZ, maar eerst wordt er nog gespeeld tegen Bayern München in de Champions League.

Bron:
FOX

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink