Onnodige en ongelukkige bekernederlaag: PSV – Ajax 2-1

Het hing al dagen in de lucht. André Onana zou worden gepasseerd na zijn wanprestaties en wangedrag van de laatste weken. Het was ook zo. Maarten Stekelenburg staat in de basis en Onana was niet eens opgenomen in de selectie. Zogenaamd was de Kameroener ‘geblesseerd’ aan zijn lies.

Dat was niet de enige verrassing voor de bekerfinale. Brobbey kreeg de voorkeur boven de normaal vaste spits Haller. Mazroui en Martinez waren tijdig hersteld van hun blessureleed. Om 18.00 floot Makkelie voor het beginsignaal in de bomvol uitverkochte De Kuip. Stekelenburg kreeg in de vierde minuut het eerste schot te verwerken. Hij redde simpel op de inbreng van Gakpo. In de 10e minuut kwam Ajax goed weg, na voorbereidend werk van Veerman leek Zahavi de 1-0 te scoren, maar de Israëliër stond net buitenspel.

Het was een felle wedstrijd en Makkelie liet veel op zijn beloop. Toch viel de eerste gele kaart te noteren voor Martinez die weer iets te fel doorging. Een ietwat overdreven gele kaart voor de Ajax-verdediger. De vlam sloeg opnieuw in de pan toen Tadic over een uitgestoken been van een PSV-er viel. Geen penalty, oordeelde Makkelie. Toch kwam Ajax schitterend op voorsprong in de 24e minuut: Gravenberch zette op, werd bijna gevloerd, maar kreeg de bal rand zestienmetergebied toch terug en hij schoot schitterend raak in de rechterbenedenhoek. Brobbey kreeg een paar minuten later nog een grote mogelijkheid, maar de spits kwam niet goed uit met zijn stappen.

Aan beide kanten werden geen grote kansen meer gecreëerd. Tot de 45e minuut. Mazroui leek de 0-2 te scoren, maar Tadic stond net buitenspel. Een enerverende partij werd afgesloten met een 0-1 voorsprong voor de Amsterdammers.

De tweede helft begon zonder wisselingen. Ajax begon niet goed, want na 3 minuten stond het 1-1. Tadic gaf een vrij trap weg en de bal kwam bij Gutiérrez die koppend voor 1-1 zorgde. Daarmee was het nog niet gedaan, want een minuut later stond het al 2-1 door een afstandsschot van Gakpo. Een rampzalig begin dus. 56e minuut werd er weer een goal afgekeurd van Ajax, de hak van Brobbey stond net buitenspel toen Klaassen intikte. Een minuut later schoot Tadic op de paal…wat een pech.

Ook de tweede helft was dus enerverend. Ten Hag greep in. Alvarez en Mazroui ruimden het veld voor Schuurs en Haller. Schuurs was direct dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Bruma was vijf minuten later bij een counter dichtbij de 3-1, maar de PSV-invaller schoot over. Tadic verspeelde de bal even later weer en Gravenberch kon met een overtreding Vertessen stoppen.

De slotfase ging over en weer…het kon nog alle kanten op. Vijf minuten voor tijd kwamen Kudus en Ihattaren er nog in. Klaassen en de falende Berghuis waren de uitvallers. PSV was daarna weer dichtbij de 3-1, maar Vertessen schoot hard op de paal. Ajax zette nog aan, maar het mocht niet meer baten. Een waardeloze 5 minuten in de tweede helft werd Ajax fataal. Onbegrijpelijk.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.