Onthutsend zwak Ajax gaat kansloos ten onder in spectaculaire Klassieker

Ajax is er voor het eerst sinds 2012 niet in geslaagd om minimaal een punt over te houden aan de Klassieker. In de Kuip liet Ajax zich, ondanks een vroege goal van Schöne, voor schut zetten door een ontketend Feyenoord. De thuisploeg herpakte zich na een weifelend begin en profiteerde optimaal van het zeer matige optreden van Ajax. De ruststand van 3-2 werd na de rust uitgebouwde tot een pijnlijke 6-2 eindstand.

Van Bronckhorst wilde met een versterkt middenveld Ajax in de openingsfase onder druk zetten. Dat lukte matig waardoor de bezoekers als snel hun eerste kans konden creëren. Dolberg kreeg een goede schietkans, maar Vermeer kon redding brengen. Vijf minuten later was de doelman wel kansloos toen Lasse Schöne mocht aanleggen voor een vrije trap. De Deen krulde de bal vanaf de rand van de zestien prachtig binnen.

Feyenoord leek aangeslagen door de vroege goal en vooral achterin maakte de thuisploeg geen beste indruk. Van Beek leverde de bal zomaar in waardoor Dolberg een goede kans kreeg. Niet veel later was ook Tadic dichtbij de 0-2 toen de verdediging van Feyenoord opnieuw geen beste indruk maakte.

De thuisploeg wist de schade ternauwernood beperkt te houden en profiteerde zelfs optimaal toen de defensie van Ajax niet goed stond. Ineens stonden er twee speler in een Feyenoord shirt vrij voor Onana en met enig geluk wist Toornstra de bal achter de doelman te frommelen. Door de gelijkmaker en een aantal gemakkelijk geven overtredingen in het voordeel van Feyenoord kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd.

Feyenoord was vanaf dat moment scherper en feller dan Ajax en werd daarvoor beloond. De gehele Ajax verdediging was Berghuis helemaal uit het oog verloren en dat werd afgestraft. Onana kreeg nog wel een hand achter de bal, maar kon niet voorkomen dat de bal alsnog binnen rolde. Feyenoord rook bloed en schoof nog verder naar voren waardoor Ajax ruimte kreeg om tot kansen te komen.

Dat leverde na dik een halfuur spelen de gelijkmaker op. Een aanval over rechts leek te eindigen op de handen van Vermeer, maar Ziyech reageerde het snelste en schoot hard binnen. 2-2 leek ook de ruststand te gaan worden, maar opnieuw luidde gemakkelijke balverlies van Ajax een volgende tegengoal in. Van Persie schoot de voorzet van Toornstra overtuigende achter Onana.

Het matige spel van Ajax werd voor de rust bijna opnieuw afgestraft. Tot twee keer toe lieten de mannen van Ten Hag zich veel te gemakkelijk van de bal zetten. Het was aan Onana te danken dat het niet ook nog 4-2 werd. Onterecht zou dat niet zijn geweest, want Ajax liet zich, op de openingsfase na, compleet afbluffen door een beter Feyenoord.

Die beloning kwam er wel tien minuten na de rust. Opnieuw was de verdediging van Ajax Van Persie kwijt en de geslepen spits rondde netjes af. Feyenoord bleef in het restant van de wedstrijd loeren op counter. Met succes, want de thuisploeg was via Berghuis meerder malen dichtbij de definitieve nekslag voor Ajax.

De 5-2 viel uiteindelijk een kwartier voor tijd. Vilhena kon een voorzet op maat, van opnieuw Toornstra, eenvoudig binnenlopen. Invaller Ayoub maakte er tien minuten voor tijd ook nog 6-2 van. Door de tweede nederlaag van het seizoen groeit het gat tussen PSV en Ajax naar vijf punten.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink