Onthutsend zwak Ajax verspeelt punten in voetbalgevecht tegen Twente

Ajax heeft al in de tweede wedstrijd van het seizoen dure punten verspeeld. Op bezoek bij Twente streden de zeer matige spelende Amsterdammers vooral tegen zichzelf. Desondanks kwam Ajax via een enigszins gelukkige goal van Haller op voorsprong. Dit leek genoeg voor de drie punten, maar Pröpper schoot in de slotfase van grote afstand de gelijkmaker binnen.

Waar concullega Roger Schmidt regelmatig met namen goochelt, kiest Erik ten Hag ervoor om vast te houden aan zijn basiself. De training stuurde tegen Twente dezelfde elf namen het veld in als een week eerder tegen NEC. Dat betekent dat Berghuis ondanks de terugkeer van Antony zijn basisplaats behoudt. De Braziliaan keerde deze week, met een gouden Olympische medaille, terug in Amsterdam en begon op de bank.

Waar Ajax tegen NEC in de eerste twintig minuten vier keer wist te scoren, ging het in Enschede een stuk lastiger. Twente hield de ruimtes klein en maakte er een soort guerilla oorlog van. Dit resulteerde in een openingsfase met veel overtredingen en de nodige opstootjes, maar zonder grote kansen. Alleen Quincy Menig wist in de counter een aantal keer gevaarlijk te worden. Ajax loste daarentegen geen enkel schot op doel.

De Amsterdammers kwamen geen moment in hun spel en dat resulteerde in de nodige irritatie. Zo zwiepte Klaassen met zijn arm richting het hoofd van Troupée en deelde Álvarez volkomen onnodig een tik uit op het achterhoofd van Sadílek. Eerstgenoemde kreeg geel en de Mexicaan had geluk dat de VAR zijn incident niet nog even onder de loep nam. Zonder dat de bal in de buurt was deelde hij gewoon een klap uit, en dat had maar zo einde wedstrijd kunnen betekenen.

Ook in de tweede helft had Ajax de grootst mogelijke moeite om de bal van voet naar voet te laten gaan. De meest eenvoudige passes verdwenen achter de man of over de zijlijn. Er was dan ook enig fortuin nodig om de Amsterdammers aan een voorsprong te helpen. Een voorzet van Daley Blind belandde via de hak van Robin Pröpper en de hand van Unnerstall op de paal. Zo bleef de bal hangen in de vijf meter en kon Sébastien Haller eenvoudig de 0-1 binnentikken.

Door de openingstreffer werd Twente gedwongen om meer de aanval te zoeken. Dit resulteerde in meer dreiging, maar niet in grote kansen. Aan de andere kant kreeg ook Ajax het niet voor elkaar om de extra ruimte om te zetten in doelpunten. Zo bleef het spannend in Enschede en mocht Twente blijven hopen op een punt. Deze hoop bleek terecht, want in de slotfase schoot Robin Pröpper van flinke afstand de gelijkmaker achter Stekelenburg. Even leek Ajax alsnog de drie punten te gaan pakken, maar Unnerstall bracht geweldig redding op een kopbal van invaller Danilo.

Zo verliest Ajax de tweede wedstrijd van het seizoen en raken de Amsterdammers al vroeg achterop bij PSV. De Eindhovenaren wonnen gisteravond al van Cambuur. Volgende week zondag staat Ajax opnieuw een lastige wedstrijd te wachten. Vitesse komt dan op bezoek in de Johan Cruyff Arena.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink