Geschreven door Jurrian Beeuwkes – Uitgave: 03 oktober 2012 14:35 – Bron: Voetbal International

Nadat Ajax een brandbrief stuurde naar de UEFA heeft ook PSV actie ondernomen tegen het besluit van de voetbalbond om het Europese jeugdtoernooi alleen toelaatbaar te maken voor clubs die uitkomen in de Champions League. Dat schrijft Voetbal International woensdag.

De Brabantse club heeft net als Ajax een brandbrief gestuurd naar de UEFA, KNVB en de ECA. Hierin is het hartgrondig oneens over de opzet van de nieuwe Champions League voor jeugdteams. Dit toernooi moet vanaf komend seizoen het welbekende NextGen Series vervangen.

De Europese voetbalbond wil voortaan alleen de clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de echte Champions League toelaten tot het jeugdtoernooi. Dat zou betekenen dat slechts één club in Nederland verzekert is van deelname aan het prestigieuze evenement.

Marcel Brand, technisch manager van PSV, legt als volg uit: “Nederland heeft in heel Europa een goede naam als opleidingsland. We investeren hier veel geld en tijd in het opleiden van spelers en willen hen graag op het hoogst mogelijke niveau weerstand bieden. In onze ogen verdienen we in Nederland meerdere plaatsen op dat toernooi. Maar die garantie hebben we straks niet meer.”  

Het is al eerder gezegd, maar dit zou echt een dramatisch beslissing zijn voor het Nederlands (opleidings)voetbal

Waarschijnlijk is de gedachte bij de UEFA ook nog dat ze de Jeugd-CL dezelfde poule-indeling willen geven, zodat de jeugdwedstrijden als opwarmertje kunnen dienen voor de echte CL.

Ik ben benieuwd of het nog gaat lukken om de UEFA aan het verstand te krijgen dat het jeugdvoetbal totaal los staat van de prestatie van eerste team. En deelname aan jeugdtoernooien dus ook niet afhankelijk moet zijn van prestatie van het eerste team.

Reageren op dit bericht